PluimveeNieuws

Hendrix neemt belang in kalkoenbroederij Coolen

Boxmeer – Pluimveefokbedrijf Hendrix Genetics neemt een controlerend belang in kalkoenbroederij Coolen in Heythuysen (L).

Hendrix Genetics, wereldmarktleider in de kalkoenenfokkerij met het merk Hybrid, verwacht de transactie voor het einde van het jaar af te ronden. Op termijn wil Hendrix Coolen geheel inlijven.

Ontwikkeling van traditionele kalkoenen

Door de samenwerking krijgen klanten van Coolen toegang tot de kennis en de producten van Hendrix. Voor het fokbedrijf zal de nieuwe positie in Nederland een belangrijke rol gaan spelen in de leveranties aan Duitsland en als exportbasis voor markten buiten Europa. Daarnaast zien beide bedrijven grote mogelijkheden in de verdere ontwikkeling van de meer traditionele kalkoenen.

Coolen is al actief met donker bevederde bronzen kalkoenen. Hendrix Genetics heeft naast de standaard Hybrid XL en Hybrid Converter ook een langzamer groeiende Orlopp Bronze kalkoen.

Verschillende merken

Broederij Coolen, al ruim 30 jaar actief in de kalkoenensector, levert zo’n 70 procent van de in Nederland gemeste kalkoenkuikens. Het merendeel is de BUT Big 6, de meest populaire kalkoen van fokbedrijf Aviagen, concurrent van Hendrix Genetics.

Slechts zo’n 10 procent van de in Nederland gemeste kalkoenen is van het merk Hybrid. Deze vinden vooral hun oorsprong bij Grelier in Frankrijk, sinds 2011 een dochteronderneming van Hendrix Genetics. De BUT Big 6-kuikens komen vooral uit Duitsland.

Namens BAV, de Nederlands kalkoenafzetcoöperatie, reageert secretaris René Arts positief op het nieuws over het meerderheidsbelang van Hendrix in Coolen. “Het versterkt de positie van Coolen in de Nederlandse kalkoensector.”

Beheer
WP Admin