Help, 60-plussers op elektrische fietsen! AlgemeenOpinie

Help, 60-plussers op elektrische fietsen!

Het wordt gevaarlijk op het platteland, met ouderen die je voorbijstuiven op hun elektrische fietsen. Maar kansen zijn er ook.

Recreatie op het platteland is niet meer wat het was. Waar het vroeger ontspannen, rustig en loom was, is het nu op het randje van gevaarlijk. Eerder konden we hier, in een vrij lange rechte straat, goed inschatten of ik al aan de kant moest voor fietsers of niet. Of ik FJ nog even lekker kon laten ronddraven voor ik hem in zijn kraag moest vatten om samen in de berm te gaan staan. Maar dat kan niet meer. Want sinds een jaar of twee rijden 60-plussers op elektrische fietsen.

Leuke opa’s en oma’s

In een mum van tijd zijn ze je genaderd. Dus moet ik met schrik in de benen FJ naar me toe trekken, of nog gênanter, erachteraan rennen als een gek. Hij ziet geen gevaar, hij ziet leuke opa’s en oma’s die vrolijk naar hem zwaaien. Maar ook als ik me hijgend en zwetend een helling op fiets, word ik links en rechts ingehaald door van die turboduiven. Hoppakee, in een flits zijn ze me voorbij. Fluitend en met de koffiekan in de fietstas. PPfffff.

Prijskaartje

Dus ik werd jaloers; waarom zou ik zo hard willen trappen als het ook makkelijker kan? Op naar de fietsenwinkel. Daar vielen de schellen van m’n ogen. Een beetje degelijke elektrische fiets had de prijs van een heel fijne tweedehands auto. Dus kan ik tegenwoordig de klaagzang ‘ouderen worden kaalgeplukt’ en meer van dat soort krantenkoppen moeilijk meer geloven.

Help, 60-plussers op elektrische fietsen!


 

Ouderwetse trapfiets

Zo’n prijs is me te gortig voor een fiets met een motortje. Dus heb ik maar weer gewoon ouderwets een trapfiets gekocht. Wel een met allerlei veringen en voor de eerste keer in 35 jaar afgestemd op mijn lengte. Dat wil zeggen, een gemiddelde mannenmaat. En het zadel is met een speciale veer zo afgesteld dat ik met mijn voeten op de grond kan komen. ‘O, uw man is even lang? Dan kan het zijn dat het zadel voor hem wat te hoog staat’. De fietsverkoper wees subtiel op het feit dat ik niet alleen bovengemiddeld lang ben, maar ook bovengemiddeld zwaar. Die zadelveer zal bij Henk inderdaad wat minder ingedrukt worden.

Laadpunt

Ach, maakt me niet uit. Ik kan lekker fietsen. Maar hoewel ik altijd een stevig tempo aanhoud, haalt 60-plus Nederland me links en rechts in. Tegenwoordig ben ik erg op mijn hoede als ze in een rotgang op me af zie komen. Maar het biedt ook kansen. Ik zie ons al laadpunten op zonne-energie aan de weg monteren. Met een zelfgetapt cool glaasje verse melk, bakkie koffie erbij, wat koek en de grijze duiven kunnen er weer even tegen aan. Dan kunnen ze de jeugd, zoals ik, die zo’n fiets niet kan of wil betalen, van de sokken fietsen. Tja, zo zie je wel lekker veel van ons schitterende platteland.

Beheer
WP Admin