Foto: Mark Pasveer BoerenlevenAchtergrond

‘Heit z’n eerste trekker teruggekocht’

Wytze Kramer kocht in 2018 na 40 jaar de trekker terug die zijn vader ooit in 1958 nieuw had aangeschaft.

“Deze trekker heeft voor mij nostalgische waarde. Mijn heit (vader, red) heeft deze McCormick International Dairy Special in 1958 nieuw gekocht. Het was een jubileumuitvoering. Volgens mij zijn er destijds maar 150 van dit soort trekkers gemaakt. Dit is de 92e trekker uit die speciale serie, die in 1957 is uitgegeven. De adviesprijs was destijds 6.750 gulden. Mijn vader heeft een jaar later vast nog iets van de prijs afgekregen.”

Tekst gaat door onder de foto

De McCormick International Dairy dateert van 1957. Het betreft een jubileumuitvoering. - Foto: Mark Pasveer
De McCormick International Dairy dateert van 1957. Het betreft een jubileumuitvoering. - Foto: Mark Pasveer

3.000 gulden te gortig

“Ik ben in 1959 geboren. Ik heb vroeger heel vaak op deze trekker rond gereden, bijvoorbeeld om te maaien met een vingerbalk. Mijn vader heeft de trekker in 1978 verkocht. Ik wist waar de trekker naar toe was gegaan en liep al langer met het idee rond om ’m ooit weer terug te kopen. In eerste instantie was de verkoopprijs van 3.000 gulden me te gortig. In 2018 heb ik uiteindelijk € 1.500 neergeteld. Gevoelsmatig was ik daarmee goedkoper uit, haha. Na 40 jaar was de trekker weer familiebezit.”

De trekker is technisch nog goed, het is starten en lopen

“Het is een 2-cilinder, met 2 brandstofpompjes. De trekker is technisch nog goed, het is starten en lopen. We zetten er nieuwe banden onder. De wielen zijn geverfd. Ik wil het plaatwerk nog aanpakken.”

Tekst gaat door onder de foto

Op 9 juli stond Wytze Kramer met 8 trekkers op de oldtimerdag in zijn woonplaats Nijland. - Foto: Mark Pasveer
Op 9 juli stond Wytze Kramer met 8 trekkers op de oldtimerdag in zijn woonplaats Nijland. - Foto: Mark Pasveer

Verzamelaar

“Ik ben een verzamelaar en heb onder meer 22 trekkers, 3 vrachtwagens, 8 McCormick-persen een paar duizend miniaturen en duizenden trekker- en werktuigenfolders. Als eigenaar van een loonbedrijf heb ik ooit maar 2 trekkers ingeruild, waaronder een International 644. Daar heb ik nog altijd spijt van.”

“Nu ik het wat rustiger aan doe, ga ik regelmatig naar oldtimerevenementen. Op 9 juli stond ik met 8 trekkers op de oldtimerdag in mijn woonplaats Nijland.”

Wytze Kramer (62) is woonachtig in Nijland (Fr.), waar hij sinds 1979 een loonbedrijf runt. De afgelopen jaren had Kramer 4 medewerkers. Sinds 1 mei 2022 doet hij het wat rustiger aan. Hij runt nu een eenmanszaak.
Wytze Kramer (62) is woonachtig in Nijland (Fr.), waar hij sinds 1979 een loonbedrijf runt. De afgelopen jaren had Kramer 4 medewerkers. Sinds 1 mei 2022 doet hij het wat rustiger aan. Hij runt nu een eenmanszaak. "Het is lastig om in deze tijd goede medewerkers te vinden”, aldus Kramer, die als verzamelaar een grote passie voor oldtimers heeft. - Foto: Mark Pasveer

Reacties

Beheer
WP Admin