Foto: Ronald Hissink VarkensNieuws

Heihoef onderzoekt slachtbiggen op oorzaak uitselecteren

De keten wil middels slachtlijngegevens achterhalen wat de reden is van uitselecteren van biggen.

De kleine boerenketen Heihoef, producent van Heyde Hoeve varkensvlees, voert slachtlijnonderzoek uit bij slachtbiggen. De keten wil aan de hand van de slachtlijngegevens achterhalen wat de reden is van het uit selecteren van biggen. Met de uitkomsten wordt samen met dierenartsen gekeken naar de oorzaak en hoe die aangepakt kan worden.

Bij een deel van de slachtbiggen zorgen navelbreuken of ziektes als streptokokken en PIA ervoor dat biggen niet naar een vleesvarkensbedrijf kunnen. Maar een deel van de biggen hebben geen zichtbare reden voor het niet leveren. De keten hoopt met slachtlijnonderzoek de oorzaak te achterhalen. Het onderzoek gebeurt bij de kleinschalige slachterij Agri4+ in Lichtenvoorde (Gld.).

Ruimte voor nieuwe varkenshouders

Tijdens de Dutch Pork Expo vroeg Heihoef collega-varkenshouders niet alleen om slachtbiggen aan te melden voor het onderzoek, de korte keten zoekt ook varkenshouders voor uitbreiding. De keten biedt een vaste afzet van vleesvarkens in een korte keten met eigen merken zoals Heyde Hoeve.

De ontwikkeling en ontsluiting van data staat voor de varkenshouderij nog aan het begin, maar wordt wel steeds belangrijker binnen de bedrijfsvoering en de keten. Daarom gaat Boerderij dit thema nadrukkelijk volgen. Mail vragen, tips of voorstellen over dit onderwerp naar anne-marie.van.der.linde@misset.com

Beheer
WP Admin