AkkerbouwOpinie

Heerlijke tarweoogst

De graanoogst is hier in het zuidwesten van Frankrijk perfect verlopen. En dan nog flink stijgende prijzen op de termijnmarkt ook. Wat wil een boer nog meer?

Wij hebben de tarwe weer binnen. Hier in het zuidwesten van Frankrijk is praktisch alle tarwe nu ook wel geoogst. Begin juli zijn we begonnen met de gerst, daarna ging het koolzaad eraf en tot slot de tarwe. De resultaten van de tarwe zijn over het algemeen goed dit jaar. De opbrengst ligt tussen de 6 en 7 ton per hectare, met een soortelijk gewicht van rond de 75-80. Dit zijn voor deze streek goede resultaten. De goede zaaicondities afgelopen najaar en een redelijk vochtig voorjaar zijn daar de voornaamste oorzaken van.
De oogst is in het geheel zelfs goed verlopen, helemaal zonder regen. Aan regen zijn we nu wel toe. Woensdag 14 juli werden wel weeralarmen aangekondigd. Dat is de woensdag dat in Nederland noodweer uitbrak. Wij zaten eerst in alerte Orange, in de middag werd dit Rouge maar aan het eind van de middag werden de alertes afgeblazen en vielen er eindelijk slechts vier druppels regen. Dit kwam ons ook wel weer goed uit, want zo konden we mooi doorgaan met combinen en de oogst ’s avonds in alle rust afmaken.

Moeilijk koelen

We hebben dit jaar wel problemen met het koelen van de massa in de silo’s. Het graan komt met 30 graden erin. Buiten is het nog warmer, zo’n 35 graden, dus overdag is blazen niet mogelijk. ’s Avonds koelt het af tot 25 graden, maar de nachten zijn vochtig, vooral tegen de ochtend aan. Afgelopen weekend hadden we eindelijk een koude nacht en was het tegen de 15 graden. De ventilator heeft de hele nacht gebruld en nu zit de massa op 27 graden. Het valt me tegen dat het graan niet sneller afkoelt, de geblazen lucht is toch half zo koud.

Massale stroverkoop

Dit jaar verkopen opvallend veel boeren in de omgeving het stro. Praktisch op elk stuk tarwe staan nu grote stapels stropakken. Wij houden het stro altijd voor onszelf, een beetje humus kan de grond hier goed gebruiken. Onze buurman daarentegen verkoopt elk jaar zijn stro, laat het contant betalen en gaat ervan op vakantie. Zo kan het natuurlijk ook.

Goede prijzen

De prijzen lijken goed dit jaar. De termijnmarkt stelt zijn prijs regelmatig naar boven bij. Het is alweer drie jaar geleden dat we zulke prijzen hadden. Eindelijk hebben we er weer plezier in om naar de Euronext te kijken. Neem nou vrijdag 16 juli: tarwe voor levering november + €8,50 op €175 per ton; koolzaad voor november +€9,25 op €368,50 per ton en dan de maïs voor november +€7 naar €172,25 per ton. Daar waren we toch wel weer aan toe, eindelijk zijn de prijzen weer verdienstelijk.

Nu blijft alleen de vraag nog of we nu moeten toehappen of niet? Zal de markt nog meer aantrekken? Er wordt gezegd dat door de enorme droogte in Rusland de Euronext erg onrustig is en dat er nog wel meer inzit. Ook de BP-affaire in de Verenigde Staten kan nog wel eens invloed uitoefenen. Het is toch wel raar dat we afhankelijk zijn van de ellende op aarde om redelijke prijzen te kunnen krijgen…

Foto’s: Jan Job de Boer

Beheer
WP Admin