Foto: Roel Dijkstra AlgemeenAchtergrond

Hans Hoogeveen

De man die Herr Antje wordt genoemd.

Functie: Directeur-generaal Agro bij het 
ministerie van Economische Zaken

Nevenfunctie: Professor of Practise in Natural 
Resource Policy aan de Fletcher School 
of Law and Diplomacy, kerndocent bij de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur

Geboortejaar: 1959

“De man met de eeuwige glimlach, die altijd naast de staatssecretaris staat. De Herr Antje van Nederland.” Zo noemde Tweede Kamerlid Dion Graus de hoogste landbouwambtenaar op Economische Zaken.

Sinds 1984 in dienst van het landbouwministerie

Hoogeveen is formeel een man op de achtergrond, maar alleen al door zijn lengte valt hij op. Hoogeveen is wijd en zijd bekend, ook in het buitenland. Het resulteerde erin dat hij op een VN-bijeenkomst over voedsel als vice-landbouwminister werd aangekondigd. Hoogeveen staat bekend als een gedreven man. Hij is al sinds 1984 in dienst van het landbouwministerie. Dat maakt hem een stabiele factor op landbouw, zeker nu deze regeerperiode al de derde bewindspersoon is aangetreden.

Hoogeveen is verantwoordelijk voor dossiers als land- en tuinbouw, agribusiness, GLB en internationale voedselzekerheid.

Sinds 2007 is hij directeur-generaal Agro. Hij was mede dankzij zijn uitgebreide netwerk een steunpilaar van een reeks bewindslieden. Hoogeveen heeft veel internationale ervaring, handig tijdens het komende Nederlandse EU-voorzitterschap.