‘Handelsoorlog met Amerika raakt iedereen’
De belofte aan zijn kiezers is groot. De Verenigde Staten komen op de eerste plaats. Van de bijna oneindige reeks decreten die president Donald Trump uitvaardigt, druipt het nationalisme af. Of het nu om grondgebied, immigratie of handel gaat: het is America first!
Van een voortrekker van democratie, een wereldspeler die tegenwicht aan het Russische en Chinese imperialisme biedt, blijft een schim over. Trump zoekt op het wereldtoneel vooral ruzie met de voormalige bondgenoten. Heel veel anders zijn de importheffingen op producten uit Canada, Mexico of Europa niet te duiden.
Europa slaat terug
Canada, Mexico en ook China liggen al langer onder vuur. De VS voeren sinds gisteren importheffingen van 25% in op staal en aluminium. Deze heffingen gelden voor alle landen waarmee de VS handel drijven, ook Europa! Het was wachten op dit besluit. Europa slaat meteen terug. Het lijstje lag natuurlijk allang klaar. Het lijstje van €26 miljard betreft onder meer zuivel, rund- en kippenvlees, eieren en groenten.
De impact voor Nederland is nog relatief beperkt. Nederland importeerde weliswaar voor bijna €70 miljard uit de VS, maar in de top 10 komen geen landbouwproducten voor. De VS zijn voor de Nederlandse landbouw pas de achtste handelspartner, met 3% van de invoerwaarde. Soja is hierin nog een belangrijk product, dat via de Rotterdamse haven elders een bestemming krijgt. Een risico zit nog wel in de import van olie en gas.
De vraag nu weer is: wat gaat Trump doen? Wordt het een wedloop van heffingen? Dat is wat niemand moet willen. De energie kan beter voor serieuze zaken worden aangewend, zoals klimaat, echte oorlogsdreigingen en veiligheid. Hopelijk gaat de storm snel liggen. Misschien komt dit realisme wel juist uit de Verenigde Staten zelf. De prijzen stijgen, de gezondheidszorg wankelt, het onderwijs takelt af. Van de belofte van Trump blijft weinig over.