Foto: Marjolein van Woerkom AlgemeenNieuws

Handelsakkoorden Nieuw-Zeeland en Australië nog ver weg

Handelsakkoorden met Australië en Nieuw-Zeeland laten nog wel even op zich wachten. De Europese Commissie stelt pas na de zomer een onderhandelingsmandaat aan de EU-lidstaten.

Als de lidstaten akkoord gaan, zal het nog twee tot drie jaar duren voor een vrijhandelsakkoord met de twee grote agro-exporteurs een feit is. Dat verwacht Eurocommissaris Phil Hogan.

De Ier, verantwoordelijk voor landbouw, verklaarde eerder dit jaar de landbouw te beschermen binnen eventuele akkoorden met Australië en Nieuw-Zeeland. Beide landen zijn echter grote exporteurs van onder meer zuivel en vlees en zullen op deze terreinen concessies eisen. Met beide landen heeft de Commissie al de reikwijdte van een potentieel akkoord besproken.

Nieuw-Zeeland wil boter kwijt

In Nieuw-Zeeland wordt vooral ingezet op meer ruimte boter af te zetten. Hogan zei bij de landbouwraad deze week dat de onderhandelingsmandaten rekening zullen houden met een uitspraak van het Europees Gerechtshof over een handelsakkoord met Singapore. In mei maakten de Europese rechters bekend dat de Europese politiek vrijhandelsverdragen mag sluiten zonder toestemming van de lidstaten van de EU, behalve wanneer het om afspraken over investeerdersbescherming gaat.

Beheer
WP Admin