AlgemeenNieuws

Grote oogst stuwt winst Cargill

Minneapolis – Cargill heeft het afgelopen kwartaal $781 miljoen (€662 miljoen) winst geboekt, 41 procent meer dan een jaar eerder. De toename hangt samen met fors grotere oogsten van mais en soja die maken dat de handelsdivisie, de kern van het bedrijf, veel meer kon verhandelen. De omzet daalde wel 8 procent tot omgerekend €25,6 miljard.

Het Amerikaanse concern zegt tevens ‘significant’ hogere winsten te hebben geboekt met diervoeding en vlees. Cargill is onder meer eigenaar van het Nederlands-Franse premixen- en speciaalvoerbedrijf Provimi. In het vleessegment behoorden vooral de rundvleesactiviteiten in Australië en rundvlees- en varkensslachterijen in de VS tot de best presterende onderdelen.

Het bedrijf zag ook resultaten met de productie van biobrandstoffen verbeteren, deels omdat grondstoffen goedkoper waren. De hogere kwartaalwinst is mogelijk een ommekeer voor het bedrijf uit Minnesota. De drie voorgaande kwartalen was sprake van dalende winsten, vooral door een moeilijke energiemarkt en veranderende wisselkoersen.

De vraag is echter wat de stijging van de waarde van de Amerikaanse dollar en de sterke daling van de olieprijs betekent voor Cargill. Goedkope olie resulteert vaak in een dalende vraag naar bio-ethanol. Bovendien is de vraag wat de daling van de graanprijs in de laatste maanden betekent voor de beschikbaarheid van graan. Met name Amerikaanse boeren zouden geneigd kunnen zijn graan in hun opslagen te houden in afwachting van betere prijzen.

Cargill is met afstand het grootste agriconcern wereldwijd. Het bedrijf behoort tot de zogeheten ABCD-groep van invloedrijke bedrijven in de handel, logistiek en verwerking van agrarische grondstoffen. De groep bestaat verder uit ADM, Bunge en (Louis) Dreyfus.

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen
  • Beheer
    WP Admin