Zelfrijders op eind april gehouden Agrishow in Brazilië. In dat land worden jaarlijks zo'n 3.000 zelfrijders verkocht. - Foto's: Martin Smits MechanisatieFoto

Grote markt voor zelfrijders in Brazilië

Brazilië is enerzijds een markt voor eenvoudige gedragen spuitmachines en anderzijds een markt voor zelfrijders. Dat was te zien op de Agrishow, die eind april werd gehouden in Brazilië.

Vrijwel zonder uitzondering zijn de spuitmachines en zelfrijders machines met een grote bodemvrijheid. Die bodemvrijheid is nodig in de suikerrietteelt en komt eveneens goed van pas in de teelt van katoen, mais en soja. De focus ligt op capaciteit. Luchtondersteuning of sleepdoektechniek zijn er (nog) niet aan de orde.

Per jaar worden in Brazilië zo’n 3.000 zelfrijders verkocht. Daarvan nemen John Deere en Jacto elk 1.000 machines voor hun rekening, vertelt Carlos Nogueira, salesmanager van machinefabrikant Incomagri op de Agrishow eind april in Brazilië. Incomagri introduceert daar zijn eerste zelfrijdende spuit en richt zich daarmee op de markt voor de kleinere bedrijven die voor het eerst een zelfrijder aanschaffen.

De Overlander zelfrijdende spuit van Incomagri is nieuw dit jaar. De spuitmachine heeft 2,80, 3.00 of 3,30 meter spoorbreedte, een 2.000 litertank, 25 of 30 meter werkbreedte en een 130 pk viercilinder Cummins Tier III. De machine is uitgerust met Good Year 13.6-38 banden en heeft 1,55 m bodemvrijheid. Prijsindicatie: €190.000.

Het voertuig is pneumatisch geveerd met 27 cm vrije slag en niveauregeling. De spoorbreedteverstelling is mechanisch. Dat wil zeggen: sleutelen is noodzaak om de assen op de gewenste breedte in- of uit te schuiven.

Vooral in de suikerrietteelt is het land niet altijd vlak. De Overlander is in staat om een behoorlijke hobbel te nemen.

De spuittechniek is conventioneel, maar de constructie van zowel het voertuig als de spuitbomen zijn netjes afgewerkt. De hydraulische cilinders zijn geveerd met een accumulator.

Jacto is een van de marktleiders in Brazilië van spuitmachines. De Unport 4530 heeft een 4.500 liter tank en is leverbaar met spuitbomen van 36 of 42 meter. Die hangen tussen 0,50 en 2,75 meter hoog boven de grond. De motor is een 243 pk Cummins.

Het lijkt of er luchtondersteuning op de spuitbomen zit, maar schijnt bedriegt. De buitenste delen zijn van een kunststofmateriaal om gewicht te besparen. Dit als alternatief voor aluminium spuitbomen.

Ook machinefabrikant Stara doet mee in de Zuid-Amerikaanse markt voor zelfrijders. De Imperador 2000 is Stara's middenklassemodel. Stara werkt met de spuitboom in het midden. De Imperador 2000 is voorzien van een dubbele tank en heeft een pneumatische strooier voor een groenbemester of granulaten. Via een dubbele spuitleiding kan Stara hoeveelheden variëren met behoud van spuitbeeld en eveneens aan de rijsnelheid aanpassen. Het grootste model heeft een 4.000 litertank en kan hydraulisch de bodemvrijheid aanpassen tot maximaal 2 meter.

Herbicat is een van de Braziliaanse machineleveranciers van redelijk eenvoudige spuittechniek. Zoals deze spuitbomen die in het midden van de trekker worden aangebouwd. Uit het oogpunt van gewichtsverdeling en zicht op het werk geen gek systeem. Goed balanceren van de spuitboom is wellicht lastiger dan met een spuitboom over de volle breedte. Achter de tank zit een spuitboom die in de breedte van de trekker spuit.

Beheer
WP Admin