AkkerbouwNieuws

Grootste regenschade in het zuiden

Doetinchem – De regen van de afgelopen dagen leidt vooral in het zuidwesten en zuidoosten van het land tot schade aan de gewassen. In Flevoland en in de Veenkoloniën valt de schade mee. Indicaties van opbrengsten zijn in dit stadium nog lastig in te schatten.

“De uien zijn het grootste probleem in zuidwest-Nederland”, zegt Luc Remijn, regioteeltadvieseur van DLV Plant. “De percelen liggen niet vlak en met die vele neerslag geeft dat veel schade.” Indirecte schade is er ook. In de vorm van vrijlevende aaltjes. Voor aardappelen is dat iets anders. Daarvoor geldt een hoge ziektedruk, maar niet veel aantasting. “Maar dit neemt niet weg dat telers veel moeten rijden om de ziektebestrijding onder controle te krijgen. Vooral met deze buien spoelen de aardappelen zo af.” In bieten en graan is in het zuidwesten weinig schade.

In zuidoost-Nederland hebben de bieten het het zwaarst, zegt DLV’er Henry van den Akker. “Grofweg 25 procent van het bietenareaal in deze regio heeft behoorlijk veel last van het water. Voor aardappelen geldt dat phytophthora langzamerhand de kop opsteekt.”

Flevoland is de dans, qua hevige regenval, redelijk ontsprongen, stelt DLV-teeltadviseur Philip Kroes. “De vochtigheid is hier precies goed. We zijn alleen later dit seizoen. Maar echte schades zijn er niet.”

Zijn collega Roelof Naber in de Veenkoloniën noteert ook weinig bijzonderheden. “De ziektedruk is niet veel anders dan in andere jaren. In de aardappelen is her en der wat phytophthora en in het graan is soms wat gele roest. Maar problematisch is het allemaal zeker niet. De meeste percelen hebben een goede basis, de structuur is goed.”

 

 

Beheer
WP Admin