VarkensNieuws

Groot deel Vlaamse varkenshouderij in gevaar

Roeselare – Door het voortdurende Russische handelsembargo dreigt voor twee derde van de 4.300 gespecialiseerde varkensbedrijven in Vlaanderen een faillissement. Met gemiddeld twee werknemers per bedrijf staan daarmee ook 6.000 banen op het spel. Daarom moet de Europese Commissie ook met spoed met steun voor de varkenssector over de brug komen. Dat stelt het Algemeen Boeren Syndidaat ABS.

”De schade gaat natuurlijk veel verder dan de vaak genoemde peren, appels, tomaten en paprika’s. Menig varkens- en rundveehouder ergerde zich aan de steeds weerkerende verhalen rond het fruit. Terecht, naar onze mening.” De boerenbond ‘hekelt de houding van Europa bij de aanpak van het Russische embargo op land- en tuinbouwproducten’, waarbij de varkenssector volstrekt over het hoofd wordt gezien ”Wat iedereen blijkbaar vergeet is dat ook varkensvlees uit Vlaanderen en andere Europese landen richting Rusland vertrekt, in normale omstandigheden voor een bedrag van om en nabij €1 miljard. België exporteert voor een bedrag van €40 miljoen (2013).”

”Op verschillende, speciale vergaderingen binnen en met de Europese administratie werden crisismaatregelen genomen voor fruit, groenten en meest recent voor zuivelproducten. Het ABS betreurt dat, ondanks de eerder gedane beloftes door de Europese Commissie om op donderdag 28 augustus ook de toestand in de varkenssector te bespreken, er geen concrete maatregelen genomen worden om de sector wat tegemoet te komen in deze moeilijke tijden. De varkenssector loopt al jaren aan een stuk op het tandvlees en bovenop de sanitaire boycot omwille van Afrikaanse varkenspest in Litouwen op een bedrijfje met vijf (!) varkens sinds januari 2014, geldt nu het algemeen Russisch invoerverbod voor de duur van één jaar. In een tijd dat een opleving van de prijzen meer dan welkom is, kan de Russische ban als kiespijn worden gemist.”

Beheer
WP Admin