De gemiddelde grondprijs in Nederland daalde in april licht als gevolgd van lagere prijzen voor grasland. - Foto: Galama Media AlgemeenNieuws

Grondprijs daalt door grasland licht in april

De gemiddelde grondprijs in Nederland daalde in april licht naar zo’n € 76.000 per hectare, blijkt uit cijfers van het Kadaster. Dat komt met name door wat lagere prijzen voor grasland.

Zo’n 100 hectare grasland die verkocht is in de Friese weidestreek, de Friese Wouden en het Groninger zuidelijk Westerkwartier, drukte het gemiddelde prijspeil aanzienlijk. Deze percelen werden verkocht voor gemiddeld een kleine € 56.000 per hectare.

Eenzelfde oppervlakte verdeeld over het noorden van Friesland, het Centraal Zandgebied in Drenthe en Overijssel werd verkocht voor bijna € 76.000 per hectare.

De transacties in deze gebieden hadden een belangrijk aandeel in de gemiddelde landelijke graslandprijs in april van zo’n € 68.000 per hectare. Hoewel met name in noordelijk Friesland en in het weidegebied van Overijssel hogere prijzen werden betaald dan normaal, kwam het landelijk gemiddelde van de graslandpercelen toch lager uit dan de bijna € 72.000 in maart.

Daarbij moet gezegd dat een maandprijs van meer dan € 70.000 voor een hectare grasland nog niet zo vaak is voorgekomen; tot nog toe vier keer. In mei 2021 kwam de landelijke prijs voor het eerst boven dat niveau.

Gemiddelde maandprijs bouwland stijgt

De gemiddelde maandprijs van bouwland steeg juist weer, en wel tot boven de € 90.000 per hectare. Dat begint al het nieuwe normaal te worden. In de afgelopen zeven maanden reikte de prijs voor bouwland al vijf keer boven die grens. Binnen afzienbare tijd zal het voortschrijdend gemiddelde over twaalf maanden dan ook wel deze grens passeren.

In april leverde de verkoop van een kleine 50 hectare bouwland in het Groninger Zuidelijk Westerkwartier een flinke bijdrage aan de stijging. Deze akkers werden verkocht voor € 123.378 per hectare.

Beheer
WP Admin