AlgemeenAchtergrond

Grond hard genoeg voor uitrijden kalk

Hummelo – Jongveeopfokker Lammert Teunissen uit het Achterhoekse Hummelo voorziet een ruim 8 hectare groot perceel van kalk.

Vorig seizoen zijn er in verhuur aardappelen geteeld en de ph was aan de lage kant, vertelt Teunissen. “We hebben erg pech gehad met het weer. Door de nattigheid konden niet alle aardappelen worden gerooid. Kalk uitrijden doen we liever in de herfst, maar toen konden we hier niet terecht.”
De niet-gerooide aardappelen zijn weggerrot en de grond is dankzij de vorst hard genoeg om overheen te rijden. “Nu komt er gras in, voor het jongvee, daarvoor is het perceel wel geschikt.”

Foto Theo Kock

Maastricht – Marie-Louise Kant van Livar-varkens promoot een zogenoemde kloostervarkensvlees lolly op de European Fine Food Fair in Maastricht. Het gaat om een bolletje geitenkaas met in Italië gedroogde ham. Livar probeert met dit soort nieuwe vleesconcepten horecaondernemers te verleiden tot de aankoop van hun product. Livar is een initiatief van vijf Limburgse varkenshouders. Per week worden 90 tot 100 varkens geslacht. Er worden varkens gefokt van een speciaal geselecteerd ras. Het vlees onderscheidt zich volgens Frans de Rond van Livar qua smaak van ander varkensvlees. ”Het vlees is wat vetter en daardoor smaakvoller.” De varkens beschikken over een bed van stro en een uitloop naar buiten.

Foto Twan Wiermans

Caïro – Afgelopen vrijdag reisden 38 aardbeitelers en handelaren af naar Egypte voor een rondgang langs diverse aardbeibedrijven waaronder Consukorra en Nouranto. Vanwege de rellen kwam de groep uiteindelijk niet verder dan het hotel aan de rand van Caïro. Vanaf het balkon van het hotel is te zien hoe kleine relletjes ontstaan. De tank staat strategisch voor de lobby van het hotel. Van Caïro zijn ze gisteren hals over kop gerepatrieerd naar Turkije. Vanmiddag zullen de telers weer arriveren in Amsterdam. Ten grondslag aan de onrusten in Egypte ligt de grote werkloosheid van 40 procent en de gestegen voedselprijzen met 17 procent in het afgelopen jaar. Het merendeel van de Egytische bevolking is jonger dan dertig jaar en moet rondkomen van twee dollar per dag.

Foto Joost Stallen

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin