AlgemeenNieuws

Groentetoren voor experimentele Lowlands-bezoeker

Amsterdam – Het Lowlands-festival, dat in augustus plaatsvindt, zal onder meer opgesierd worden door een heuse groentetoren.

De toren wordt ontwikkeld door het Nederlands Instituut voor Design en Mode, Premsela. Het gaat om ‘een gigantische toren’ van tien kubieke meter, waarin bezoekers onder meer langs verticale groentetuinen kunnen wandelen. De toren wordt vlakbij de hoofdingang geplaatst en moet op die manier veel bezoekers trekken. Doel is om de bezoekers kennis te laten maken met diverse vormen van groenvoorziening, vertelt programmamanager, Roel Klaassen. Hij hoopt dat bezoekers van het drie dagen durende festival zich bewust worden van ‘alles wat er groeit en bloeit’. “Mensen die in stad zijn opgegroeid, zijn nauwelijks op hoogte van wat de productie van groenten en fruit inhoudt”, signaleert hij.

De organisatie wil de jongeren door middel van experimenten bewust kennis laten maken met groen. Zo kunnen er stadstuintjes gemaakt gemaakt en zadenbommen, die ergens neergegooid kunnen worden en als ze platgetrapt worden in de grond terechtkomen en nieuwe planten voort te brengen.

De organisatie is nog bezig om groentetelers te vinden die planten kunnen leveren, waarvan tijdens het festival geoogst kan worden. Waarschijnlijk worden dat vooral kruiden en zachtfruit. Of er ook komkommer- of tomatenplanten aanwezig zullen zijn, is nog niet duidelijk. Dat ligt aan de snelheid waarmee de planten kunnen worden opgekweekt, geeft Klaassen aan. “Dat moet in een tijdsbestek gebeuren van zeven weken.”

Beheer
WP Admin