Foto: Ronald Hissink AkkerbouwNieuws

Groeicurve aardappelen buigt af

De groeicurve voor aardappelen buigt af iets en dat is terug te zien in de proefrooiingcijfers van Aviko Potato en het Belgische PCA/Fiwap, gehouden in week 36.

De gemiddelde opbrengst van de belangrijkste fritesaardappelrassen voor de hoofdoogst kwam in de eerste volle week van september uit op 60 ton bruto per hectare, meldt Aviko Potato. Daarmee ligt de gemiddelde opbrengst net boven het meerjarig gemiddelde.

Grove aardappelen

Vergeleken met het meerjarengemiddelde zijn de aardappelen dit seizoen grover gegroeid. Het groftepercentage voor aardappelen 50 millimeter opwaarts ligt op zo’n 87%. Het vijfjarengemiddelde zit op 84%. Het onderwatergewicht van de fritesaardappelrassen Agria, Fontane en Innovator stabiliseerde vorige week rond 386 gram. Het onderwatergewicht zit daarmee op het vijfjarengemiddelde.

Groei valt tegen

In België loopt de groei van Fontanes en Challengers ook terug. Proefrooiingen gehouden tussen 6 en 8 september laten zien dat de gemiddelde hectareopbrengst van Fontanes op 45 ton zit. Dat is 3 ton onder het meerjarengemiddelde. Voor Challengers is de gemiddelde opbrengst 42 ton per hectare. Met verschillende percelen die al ver zijn afgerijpt ligt het meerjarengemiddelde van 52 ton per hectare nog ver weg.

Inhaalslag

De dagelijkse groei van Challengers hebben vergeleken met Fontanes een kleine inhaalslag gemaakt in de periode tussen 24 augustus en 7 september. Maar alsnog is een groei van 3,4 ton per hectare in die periode te weinig voor Challengers, die normaal fors groeit aan het einde van het groeiseizoen.

Het gemiddelde onderwatergewicht van Fontane ligt op 410 gram; voor Challengers op 442 gram. Voor de aardappelrassen is gemiddeld 55% (Fontane) tot 60% (Challenger) van de percelen afgerijpt. Gezien de datum is de afrijping vergevorderd, maar gezien het aantal groeidagen valt de afrijping voor Fontanes mee.

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin