AlgemeenNieuws

Grimmige sfeer op informatieavond stal Koolen

De informatieavond voor omwonenden van de geplande ‘megastal’ van internetmiljonair Kees Koolen donderdagavond in Vierakker verliep in grimmige sfeer. Koolen had van de gemeente Bronckhorst de opdracht gekregen om met de omwonenden om tafel te gaan.

Gemeente Bronckhorst heeft Kees Koolen opdracht gegeven met de omwonenden om tafel te gaan en zijn plannen voor een ‘megastal’ toe te lichten. Tot die bijeenkomst hield de gemeente fase 2 van de plannen, een verbouwing van het perceel aan de Polweg 6 in Wichmond tot 400 runderen, aan.

Bij de bijeenkomst afgelopen donderdag was Koolen zelf niet aanwezig, wel zijn adviseur M. Schiphorst en A. van den Belt als voorzitter van de avond.

Omwonenden binnen straal van 1 kilometer

Verder waren er zo’n tachtig mensen, die bij binnenkomst op een kaart van het kadaster met een meetlint moesten kunnen aantonen niet verder dan een kilometer van het toekomstige bedrijf af wonen. Verder was per politieke partij een raadslid aanwezig.

De adviseurs van Koolen gaven tot ongenoegen van de omwonenden aan niet te weten waar Koolen was.

Schiphorst toonde een PowerPoint-presentatie van de plannen, waar volgens de omwonenden ‘niks nieuws’ in stond. Hij werd tijdens de presentatie steeds onderbroken.

Klachten over communicatie

In de pauze werd door de omwonenden geklaagd over de communicatie. Iemand legt uit: “Zoals het dreigen met een stal voor 10.000 varkens als de plannen in de huidige vorm niet door kunnen gaan. Als Koolen zijn zin niet krijgt, volgt er een dreiging.”

Futuristisch uiterlijk stal


Het futuristische uiterlijk van de geplande stal viel ook niet in goede aarde, het past volgens de omwonenden niet in het zogenoemde coulissenlandschap. Ook is de buurt ontevreden over het in hun ogen ontbreken van plannen voor verkeersveiligheid. Toen volgens de buurt door de adviseurs van Koolen werd aangegeven dat er wat hem betreft ‘niks van de plannen van tafel’ was, dus ook die 10.000 varkens niet, werd de sfeer nog slechter.

Stemmen


Op het voorstel van de omwonenden om via handopsteking te stemmen wie voor de plannen is, gaven de adviseurs van Koolen aan dit niet te willen omdat de omwonenden die wél voor de plannen waren volgens hen niet aanwezig waren.

Tijdens de avond bleek dat Schiphorst en Koolen een juridische procedure zijn gestart waarin ze de oorspronkelijke plannen intrekken en bij de gemeente een wijzigingsverzoek hebben ingediend.

Toen Schiphorst dat vertelde, raakte de zaal op kookpunt en vertrokken de omwonenden.

Ontevreden over procedure

Bij de gemeente Bronckhorst ligt nog een brief met honderd handtekeningen van omwonenden. Zij willen een gesprek met de gemeente, B&W en de raadslieden. De omwonenden zijn ontevreden over hoe de procedure verloopt en vinden dat de gemeente zich in het proces te veel afzijdig houdt. De gemeente geeft aan dat de omwonenden welkom zijn en dat ze graag met hen in gesprek gaan.

Hoe nu verder?

De gemeente heeft de berichtgeving over de bijeenkomst gelezen en wacht op bericht van de initiatiefnemer, Dutch Dairy Genetics bv, over hoe er nu verder gegaan wordt. “Wij zijn in afwachting hoe men het nu allemaal verder gaan oppakken. Koolen of zijn zaakwaarnemer hebben zich nog niet weer gemeld”, aldus de woordvoerder.


De zaakwaarnemers van Koolen waren niet bereikbaar voor commentaar.

Beheer
WP Admin