AlgemeenNieuws

Gratis schoolfruit deels terug

Den Haag – Het gratis schoolfruit dat begin november ineens niet meer op scholen werd verspreid, komt in elk geval gedeeltelijk weer terug.

Vanaf 5 januari krijgen honderdduizend kinderen op vijfhonderd scholen weer gratis fruit. Het fruit wordt geleverd door supermarktketen Lidl, dat nu erkend is als nieuwe leverancier voor het schoolfruitprogramma van de EU. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken maandag. Staatssecretaris Sharon Dijksma is blij dat Lidl de levering voor een deel overneemt. “Zo kunnen veel kinderen blijven genieten van lekker vers fruit op school.”

De leveranciers waarmee het ministerie tot voor kort altijd zaken deed over schoolfruit, stelden eind oktober ineens nieuwe eisen. Het ministerie wilde daar niet aan voldoen, waarop de leveranciers zich terugtrokken en het schoolfruitprogramma abrupt ophield. Tot dat moment kregen 350.000 kinderen op 1700 scholen gratis fruit.

Niet lang daarna meldde Lidl zich en die accepteerde de voorwaarden van het ministerie wel. De leveranciers die nu achter het net vissen, kunnen zich wel weer melden voor het nieuwe schooljaar.

Maandag wordt er geloot om te bepalen welke vijfhonderd scholen vanaf januari weer wekelijks fruit krijgen.

Een woordvoerder van Schoolfruit.nu, de voormalige leveranciers van het schoolfruit, vindt het “schandalig” dat het ministerie de Nederlandse telers “compleet buitenspel” heeft gezet. Dat Economische Zaken nu in zee gaat met een grote multinational is volgens hem “een afgang voor de Nederlandse sector.”

Zes Nederlandse fruitleveranciers zijn hier de dupe van. Volgens Schoolfruit.nu was de regeling van het ministerie onuitvoerbaar. Dat Lidl de levering nu overneemt is volgens hem niets meer dan een reclamestunt.

Lidl laat weten dat het besluit om te investeren in de levering en distributie van schoolfruit “een logisch gevolg is van een reeds bestaande betrokkenheid bij gezonde voeding voor kinderen.” Het leveren van het schoolfruit kost de Duitse supermarktketen “honderdduizenden euro’s”, laat een woordvoerster weten. Zij benadrukt dat een belangrijk deel van het fruit van Lidl, waaronder appels en peren, geleverd wordt door Nederlandse telers.

Beheer
WP Admin