Premium
Foto's: Henk Riswick RundveeFoto

Gras zat na eerste snede

Stefan van Zandwijk boert in Gorinchem (Z.-H.) samen met zijn vader. Ze melken 100 koeien en hebben nog 40 fokschapen. Ze voeren wel gras bij op stal, maar voor de kuil was er nog niet gemaaid. Nu gaat er 30 hectare in de kuil. Er staat een flink pak gras op. Het lijkt de Van Zandwijks wel mooi voer te worden. Stefan rijdt met de maaier en zijn grootvader rijdt er met de schudder achteraan. Dinsdag 1 juni maaien, donderdag 3 juni kuilen.

Toon Reijers (71) is gepensioneerd en helpt als losse hulp bij geitenhouder Arno de Beier in Druten (Gld.). De Beier kuilt graag wat aan de droge kant en maaide 40 hectare ineens. Alle gras gaat in ronde balen. Kwaliteit staat voorop.

Jaap van de Heikant (32) maaide 40 hectare en daar worden 140 tot 150 koeien plus het jongvee van gevoerd. We bewegen met het weer mee, stelt Jaap. Eerder was het te nat in het land, nu gaat het mooi. Kwaliteit lijkt goed.

Jan Hanenberg is biologisch melkveehouder in Puiflijk (Gld.). In mei ging de eerste snede gras en ook 7 hectare snijrogge, dat vanggewas was, na de mais al in de kuil. Pakte goed uit, vertelt Hanenberg. Na de rogge wordt gras ingezaaid.

Toon Reijers geniet met volle teugen op de Landini-cabrio. Zon hoog aan de hemel, dak boven het hoofd. Op sommige stukken ging de schudder door de slipkoppeling vertelt Reijers. Door het dikke pak gras moet de rijsnelheid omlaag en wordt er extra geschud. Dat kost tijd, maar dat is met dit weer geen straf.

Mathias Wink draait voor loonbedrijf Daan Kool in Lexmond ronde balen bij geitenhouder Machiel van Oijen in Langerak (Z.-H.). Per 40 balen gaan er twee nieuwe rollen op de wikkelaar en als het lekker draait, kan ik zo’n 300 pakken op een dag maken, vertelt Mathias. En lekker draaien doet het en gras zat om in te pakken.

De loonwerker begon dinsdagochtend al om 6 uur bij Jaap van de Heikant in Raamsdonk (N.-Br.). De wagens van Gebr. Jansen uit Dongen rijden af en aan. De hakselaar krijgt er krap 4 hectare per uur doorheen.

Kees Besems van loonbedrijf Doormaal uit De Moer (N.-Br.) drukt de eerste snede in de kuil bij John Rovers in Raamsdonk. Met Hemelvaartsdag veel gedaan vertelt Besems, nu de grote klap.

Capaciteit werd vorige week met grote letters geschreven. Vrijwel iedere veehouder had gemaaid of was daar dringend aan toe. Alles wat kon rijden kwam van stal. Met weinig dauw in de ochtend konden er lange dagen worden gemaakt.

Het algemene beeld van eerste snede 2021: een dik pak gras. Links een zwad dat is gemaaid met een maaier-kneuzer, in het midden zwaden van een trommelmaaier zonder kneuzer. Gekneusd droogt inderdaad iets sneller zegt Stefan van Zandwijk die het gras vorige week dinsdag maaide. Donderdag kuilen was het plan.

Patrick van de Pas (52) harkt in Heeswijk-Dinther (N.-Br.) zijn 18 hectare eerste snede. Die ligt in meerdere kleine percelen, een stuk van 1,2 hectare was nog te nat om te maaien. Vorige week maandag gemaaid. Een dag later al droog zat.

Christiaan de Ruiter (30) haalt op het Kampereiland (Ov.) ronde balen naar huis. De eerste sleufsilo zit al vol. Met Hemelvaartsdag een mooie partij goed binnengehaald. De buurman trof het op Moederdag (9 mei) en maait al de tweede snede.

Thijs Maat (51) en zijn zoon Douwe (21) doen alle werk samen met hun zwager/oom Mts. Hanje-de Glee. Ze werkten in Joure vorige week woensdag 65 hectare onder het plastic. Zoon Jelke (17) is op het land en rijdt met de hark.

Patrick van de Pas maaide zijn eerste gras van dit jaar, maar werkt ook voor het eerst met zijn nieuwe hark. Dat is dus even extra opletten om goed af te stellen. Van de Pas rijdt met een enkele rotor twee werkgangen tegen elkaar, maar dan is de wiers ook meteen dik genoeg dit jaar.

De zwagers Mts. Maat-Hanje en Hanje-De Glee in Joure (Fr.) zijn overburen en delen de mechanisatie. Daardoor kunnen ze twee opraapwagens, een shovel en een hark tegelijk inzetten. De veengrond rond Joure was vorige week nog maar net bekwaam om te rijden en daarom laadden ze de wagens ook nog niet overvol.

De machinist op de shovel bepaalt deels het resultaat van de kuil. “Mijn vader heeft dat goed in de vingers”, vertelt Douwe Maat. “Als die rijdt, zit het goed vast en durf ik de opraapwagen wel de kuil op te duwen.”

Firma Liefhebber harkt in de Wieringermeer (N.-H.) gras dat vorig jaar herfst is ingezaaid. Mede daardoor was het nog niet in de aar geschoten en kwam het heel mooi binnen. Liefhebber melkt tussen 125 en 150 koeien en zaait het gras ieder jaar opnieuw in. Volgend jaar staan er tulpen.

Maaien en meteen met de schudder er achteraan bij Van der Lei. Normaal staat er in de eerste snede 3.500 kilo droge stof per hectare, nu is dat 5.000 tot 5.500 kilo. Van der Lei verwacht eiwit te moeten bijvoeren, anderzijds kwam het voer wel heel mooi in de kuil.

Jan Liefhebber (24) rijdt in Slootdorp (N.-H.) met de opraapwagen mee met loonwerker De Jong uit Wieringen. "Doen we altijd zo", vertelt Jan die in de eerste snede 30 hectare heeft te gaan. Vorige week zondag gemaaid, woensdag erna in de kuil.

Henk Pater (58), fouragehandelaar en eendenhouder in Lunteren haalde woensdagmiddag de eerste hooibalen op van de wegberm aan de Larserweg bij Lelystad (Fl.). “Ik had nog 5 baaltjes op voorraad”, vertelt Pater die daarom bijna 'nee' moest verkopen.

Jan van der Lei (50), maaide in Lauwerzijl (Gr.) drie weken geleden 8 hectare, een week later weer 8 hectare en vorige week maandag 16 hectare eerste snede voor zijn 110 koeien. Het kuilvoer raakte op. “Eiwit lijkt laag, maar we halen gezond voer binnen.”

Sipko Vlietstra, chauffeur bij loonbedrijf Westra uit Franeker vult op een perceel tussen Peins en Schalsum (Fr.) de maiszaaimachine bij. In juni had Westra nog ongeveer de helft van het areaal te zaaien.

Grasdrogerij Hartog in Abbekerk (N.-H.) hakselt in de Wieringermeer gras voor de eigen ruwvoerhandel. Tijdens de nattigheid in mei hakselde Hartog ook al voor veehouders. Toen nog geen stof maar wel mooi voer.

De een maait zijn gras, de ander zaait zijn gras. Loonwerker Mark Elsen uit Boven-Leeuwen ploegt in Puiflijk (Gld.) 7 hectare voor Jan Hanenberg waar de snijrogge net af is. Daar gaat nu zo snel mogelijk weer gras in.

Even pauze voor de mannen van Westra uit Franeker. Ze hakselen 120 hectare voor Dairy Campus in Leeuwarden. Van links naar rechts: Herman-Geert Visser, Hendrik Sijtsma en Tom Dijkstra.

Peter van de Doelen spuit in Schijndel (N.-Br.) de eerste mais tegen onkruid. De mais werd al in april gezaaid en heeft nu het vijfde blad eraan.

Beheer
WP Admin