AlgemeenNieuws

Graanprijzen duwen voedselprijsindex omlaag

Rome – De FAO-voedselprijsindex is in juni voor de derde maand op rij gedaald, vooral door lagere prijzen voor tarwe, mais en palmolie. Voor deze gewassen zijn voorraden stevig en zijn oogstramingen positief bijgesteld. Ook zuivel en suiker werden goedkoper, maar vlees werd deels vanwege het barbecue-seizoen maar ook het PED-virus in de VS een heel klein beetje beter betaald.

De voedselprijsindex van de Wereldvoedselorganisatie FAO kwam in juni uit op 206 punten, oftewel 1,8 procent lager dan in mei en bijna 3 procent lager dan in juni 2013. De oorzaak ligt in hoofdzaak in graanprijzen, die 5 procent daalden ten opzichte van mei. Ten opzichte van een jaar eerder bedraagt de daling zelfs bijna 16 procent. Het zal leiden tot lagere voerprijzen en dus op termijn lagere prijzen voor vlees.

Angst dat Oekraïne door het geweld tussen regering en separatisten niet in staat zal zijn op volle capaciteit graan te exporteren, lijkt goeddeels geweken. De prijs voor tarwe en mais daalde in juni 7 procent terwijl de prijs voor rijst licht steeg omdat de Thaise regering het verkopen uit publieke voorraden heeft opgeschort. Thailand is een grote exporteur van rijst.

Bij plantaardige oliën valt een scherpe prijsdaling van soja op. Hoewel de VS nu “uitverkocht” is en Argentinië nauwelijks exporteert, wordt gespeculeerd op een vloedgolf aan soja vanaf oktober, als in de VS een nieuwe oogst van start gaat. In juni was de invloed van palmolie, de meest verhandelde plantaardige olie, het grootst. Prijzen daalden tot het laagste niveau in 9 maanden door minder vraag en seizoensgebonden hogere productie.

De zuivelprijsindex daalde 1 procent en daarmee was de daling aanzienlijk meer beperkt dan in de voorgaande maanden. Kaasprijzen stegen door een grote vraag op de wereldmarkt, terwijl een groot aanbod de prijs van melkpoeder onder druk houdt. Vlees werd voor de vierde maand op rij wat beter betaald, vooral doordat de uitbraak van het PED-virus de beschikbaarheid van varkensvlees wat onder druk zet en meer rundvlees op de barbecues gaat.

De suikerprijs daalde minimaal en ligt nog steeds meer dan 6 procent hoger dan een jaar geleden. De markt blijft bezorgd over het effect van het weerfenomeen El Niño. Nu al zijn moessonregens minder hevig dan normaal en wordt gevreesd voor een lagere productie in India, de tweede grootste producent van suiker wereldwijd na Brazilië.

Meer informatie over de prijzen van veevoer voor rundvee vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Prijs snijmais
Prijs tarwestro grote balen
Prijs bierbostel
Beheer
WP Admin