AlgemeenNieuws

Google investeert in Big Data voor boeren

Mountain View – Google en twee durfkapitalisten investeren $15 miljoen (€13,5 miljoen) in Farmers Business Network (FBN), een Amerikaans technologiebedrijf gericht op boeren en tuinders.

FBN wil agrariërs helpen betere beslissingen te nemen door informatie over het weer en de bodem te analyseren en te koppelen aan data van landbouwmachines.

FBN koppelt gegevens van bedrijven om een goed beeld te krijgen. Het bedrijf geeft op basis van de verzamelde Big Data advies uit over het gebruik van zaden, kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen. FBN is vorig jaar opgericht en is in zeventien staten actief met advies over 500 zaadsoorten en 16 gewassen. FBN zegt 35 typen landbouwsoftware te integreren.

Op dit moment krijgt FBN data van ruim 2,8 miljoen hectare landbouwgrond. Het bedrijf zegt nog elke maand flink meer areaal aangemeld te krijgen. In totaal heeft FBN nu $28 miljoen opgehaald. Boeren zijn traditioneel erg afhankelijk van studies van universiteiten, maar deze data passen volgens FBN vaak onvoldoende bij de werkelijkheid van het boerenerf.

Data van toeleveranciers zijn dan weer minder betrouwbaar vanwege het commerciële belang dat er achter zit. Het bedrijf is opgericht in Silicon Valley maar heeft inmiddels ook kantoren in het hart van de ‘Corn Belt’, in Iowa, en in South Dakota. FBN groeit in een tijd waarin boeren met lage prijzen werken. Het landbouwinkomen komt dit jaar volgens het Amerikaanse landbouwministerie op het laagste niveau sinds 2007.

FBN is niet de enige partij die vol inzet op het verzamelen, koppelen en analyseren van grote hoeveelheden data. Onder de bedrijven die het meest investeren zijn het grootste zadenbedrijf ter wereld, Monsanto, en trekkerbouwer John Deere. Laatstgenoemde kocht in 2013 voor $1 miljard het klimaatanalysebedrijf The Climate Corporation van Google en Khosla Ventures.

Google maakt FBN zichtbaar ook buiten de landbouw. Google behoort tot de meest toonaangevende technologiebedrijven ter wereld en beschikt over een enorme oorlogskas.

Beheer
WP Admin