AlgemeenAchtergrond

Goed perceel baardtarwe onder mooie omstandigheden gedorst

Den Bommel – Loonbedrijf Van Driel dorst baardtarwe voor Adam van Rossum uit het Zuid-Hollandse Ooltgensplaat.

Den Bommel – Loonbedrijf Van Driel dorst baardtarwe voor Adam van Rossum uit het Zuid-Hollandse Ooltgensplaat. Deze tarwesoort met lange baarden kan met gerst worden verward. Van Rossum schat de opbrengst van de tarwe op zo’n 8 ton per hectare. Dat is één van zijn beste percelen, dus de rest brengt waarschijnlijk iets minder op. Het vochtgehalte ligt op 15 procent, wat heel goed is. De tarwe gaat in de pool bij coöperatie CZAV. Van Driel dorst met een Claes Dominator Mega 218 onder goede omstandigheden.

Foto Jan Willem Schouten

Slochteren – Ronde strobalen sieren het land in het Groningse Slochteren.

Foto Dennis Beek

Leiden – De koeien van Wilbert van der Post stappen onwennig uit de vrachtwagen hun nieuwe stal binnen. De dieren stonden sinds eind november bij de familie Captein in het Zuid-Hollandse Zoeterwoude vanwege de bouw van de stal. De oude was niet meer geschikt om nog een winter in te melken, zodat een logeeradres werd gezocht. De nieuwe stal biedt plaats aan 95 melk- en kalfkoeien en zeventig stuks jongvee. Het melken gebeurt met een Lelyrobot. De stal is zo ingericht dat er een tweede robot en een automatisch voersysteem in geplaatst kan worden.

Foto RB

Nieuwolda – De gebroeders Waalkens uit het Groningse Nieuwolda halen hun 40 hectare koolzaad binnen. Dit neemt ruim een dag in beslag. De opbrengst valt ze na de weersperikelen van de afgelopen tijd niet tegen. Het vochtpercentage is zo’n 10 procent en de korrelopbrengst 4 ton per hectare. Het stro moet nog een dag of tien drogen, omdat het gewas van de stam is gedorst. Als het weer gunstig blijft, gaan de broers uit Oldambt door met de wintertarwe-oogst.

Foto Koos van der Spek

De Lier – Leden van telersvereniging FresQ maken hun boot klaar voor het Varend Corso, dat morgen, zaterdag en zondag plaatsvindt in het Westland. Het thema van de boot is ’Californië volgens de Beach Boys’. De schuit krijg daarom het uiterlijk van een klassieke Amerikaanse auto, bezaaid met palmbomen, een kleurrijke verzameling paprika’s en tomaten en uitgebreide surfuitrusting.

Het thema is dit jaar ‘Theater in het Water’. Circa zestig boten, gedecoreerd met bloemen, planten, groenten en fruit, leggen deze drie dagen een vaarroute af van ongeveer 70 kilometer. De route loopt door de kernen van de gemeenten Westland, Midden-Delfland, Vlaardingen, Rijswijk, Den Haag en Delft. Jaarlijks komen meer dan 300.000 bezoekers op het evenement af.
Naast FresQ doen ook onder meer The Greenery, FloraHolland, Horticoop, de Rabobank en de Gemeente Vlaardingen met boten mee.

Foto  Fred Libochant

Beheer
WP Admin