PluimveeNieuws

Goed jaar voor legpluimveehouders

Amsterdam – Leghennenhouders drijven mee op een positieve golf, schrijf het ING Economisch Bureau in zijn vandaag verschenen overzicht van het tweede kwartaal.

Nadat in maart het hoogste saldo in drie jaar tijd werd geboekt dankzij de oplopende afzetprijzen, liggen de prijzen iets boven het gemiddelde. Eind mei gingen in tegenstelling tot het normale seizoenpatroon de prijzen omhoog.

Prijsstijging door vogelgriep in de VS

Na een normale start van het jaar zijn de eierprijzen fors gestegen door de vogelgriep in de Verenigde Staten. De vogelgriepepidemie zorgt voor onverwachte nieuwe exportmogelijkheden. Producenten van eierproducten kopen vanwege deze uitvoerkans volop kooi-eieren, waardoor de prijzen flink oplopen. De prijsvorming van scharreleieren volgt dit patroon. Als dit niveau niet ineenzakt en in de tweede jaarhelft de jaarlijkse trendlijn normaal verloopt, voorspelt de bank dat de gemiddelde prijzen dit jaar 25 procent hoger uitkomen dan in 2014.

Prijzen boven langjarig gemiddelde

In het tweede kwartaal lagen de eierprijzen boven die in 2014 en 2013 en ook boven het langjarig gemiddeld van 2005 tot en met 2013. Vleeskuikenhouders behalen momenteel lagere saldi dan vorig jaar, maar die liggen nog ruim boven het langjarig gemiddelde.

Beheer
WP Admin