<em>Foto: Koos Groenewold</em> AlgemeenNieuws

Glencore wil weer deel landbouwdivisie verkopen

9,9% van de landbouwdivisie van handelshuis Glencore zou te koop staan. Naar verluidt zou een Canadees pensioenfonds geïnteresseerd zijn.

Glencore onderhandelt over de verkoop van nog eens een flink belang in zijn landbouwdivisie. Het handelshuis verkocht eerder voor $2,5 miljard 40 procent van die divisie aan het Canadese pensioenfonds CPPIB. Nu zou het grondstoffenhandelshuis 9,9 procent aanbieden. Dat melden anonieme bronnen aan persbureau Reuters.

Volgens Reuters is opnieuw een Canadees pensioenfonds geïnteresseerd in een belang in Glencore, evenals fondsen in Saudi-Arabië en Qatar. Eerder deden ook Oost-Aziatische handelsconcerns grote overnames in de landbouw. Zo kocht het Japanse Marubeni in 2013 voor $2,7 miljard het Amerikaanse Gavilon, en nam het Chinese Cofco het Rotterdamse Nidera over.

Agrarische markten in het slop

Vorig jaar realiseerde de landbouwdivisie van Glencore een totale omzet van $23 miljard. De winstmarge was beperkt omdat de agrarische markten in het slop zitten en prijzen dus laag zijn en weinig schommelen. In de handel in granen, oliezaden, suiker, rijst en katoen concurreert Glencore met onder meer Cargill, ADM en Bunge.

Aansturing landbouwdivisie in Rotterdam

Glencore behoort tot de grootste mijnbouwbedrijven en handelaren in grondstoffen als olie en graan wereldwijd. Het bedrijf wordt officieel geleid vanuit Zwitserland maar haar landbouwdivisie wordt vanuit Rotterdam aangestuurd. Glencore wil met de verkoop van het belang een steeds hoger geworden schuldenberg verlagen.

Glencore wil nettoschuld terugbrengen

Vorig jaar noteerde Glencore een nettoschuld van $30 miljard. Het doel is deze terug te brengen tot $17 tot $18 miljard. Naast de verkoop van een belang in de landbouwdivisie wil het bedrijf ook fors snijden in de kosten. Glencore is sinds 2011 deels beursgenoteerd. Tot die tijd was het bedrijf, ooit opgericht door de omstreden zakenman Marc Rich, uiterst gesloten.

Beheer
WP Admin