Foto: Hans Hut AlgemeenNieuws

Gladheid: geen voerleverantie, melk wel opgehaald

Agrifirm Feed levert vanwege enorm gladde wegen alleen in geval van hoge nood nog mengvoer af in het hoge Noorden. Het is volgens de voerbedrijven niet verantwoord veel vrachtwagens naar de spekgladde regio te sturen. De ijzel in het noorden van het land verstoort ook het ophaalschema van diverse zuivelverwerkers.

De leveringsstop geldt tot het weer verbetert. In situaties waar het dierenwelzijn in het gedrang komt, doen de voerbedrijven naar eigen zeggen “het maximale” om het voer wel af te kunnen leveren. Agrifirm meldt dat alle klanten voor wie de bovengenoemde situatie relevant is, hierover automatisch worden gebeld vanuit de verkoop binnendienst van Agrifirm Feed.

Ophaalschema’s

Hoewel de ophaalschema’s voor melk worden aangepast, hoeven melkveehouders niet met de melk te blijven zitten, aldus FrieslandCampina. Wel blijft de melk soms iets langer in de tank zitten. Over de grens, in Oost-Friesland, geeft de gladheid meer problemen. Boeren daar melden dat de zuivelfabriek in Wiesedermeer tijdelijk heeft stilgelegen en dat veel boeren lang moeten wachten op de RMO. Er zijn echter nog geen verhalen gehoord over boeren die de melk hebben laten weglopen.

Certificaten

Zetmeelconcern Avebe ondervindt hinder van de ijzel, meldt een woordvoerster. “Maar door een goede samenwerking tussen leden, vervoerders en medewerkers van Avebe, blijft de capaciteit van de fabrieken vooralsnog op peil.” De keuringsdienst NAK bezorgt voorlopig geen certificaten in Noord-Nederland. Pootgoedtelers hebben die nodig om hun pootaardappelen te kunnen afleveren. De NAK verwacht dat de levering woensdag weer op orde is.

Telersbijeenkomst

Suiker Unie heeft vanwege de slechte weersomstandigheden een telersbijeenkomst afgelast, die dinsdagavond in Vlagtwedde zou worden gehouden. Suiker Unie heeft nog geen nieuwe datum vastgesteld.

Veel mensen plaatsen foto’s van gladheid op Twitter.

Beheer
WP Admin