AlgemeenAchtergrond

Gezonde en voedzame opfrisser voor militairen tijdens Nijmeegse vierdaagse

Groesbeek – Boeren en tuinders hebben de lopers van de vierdaagse van Nijmegen vandaag voorzien van een gezonde en voedzame opfrisser.

Groesbeek – Boeren en tuinders hebben de lopers van de vierdaagse van Nijmegen vandaag voorzien van een gezonde en voedzame opfrisser. Langs de route bij Groesbeek werden stukjes fruit, groente, kaas en worst uitgedeeld aan de deelnemers, waaronder militairen uit binnen- en buitenland. De wandelaars konden ook genieten van melk, vla en karnemelk. Het landbouwpromotieteam – onder de vlag van Nederland Bloeit – stond gisteren in Beuningen en staat morgen in Overasselt.

Foto VidiPhoto

Aartswoud – Koe Victoria 133 kijkt toe terwijl festivalkok André Amaro met melk en verse kruiden een bijzonder driegangendiner bereidt. Hij doet dit voorafgaand aan de theatervoorstelling Melk, die al vanaf 12 juli wordt opgevoerd door theatergezelschap 5eKwartier op de boerderij van de familie Nieuweboer in het West-Friese Aartswoud. De productie gaat over de schaalvergroting in de melkveehouderij en de gevolgen ervan voor het familiebedrijf. Het theatergezelschap ensceneert ontmoetingen met familieleden, en probeert het publiek deelgenoot te maken van persoonlijke dilemma’s bij schaalvergroting. Voor de start van de voorstelling gingen de acteurs de boer op om te leren maaien, melken en trekkerrijden, en zodoende het boerenleven te leren kennen. ”De boeren zijn vergroeid met hun land en hun beesten”, legt regisseur Titia Bouwmeester uit op de website van het 5eKwartier. ”Als je iets wilt ervaren van deze verbondenheid moet je met de boer over zijn land lopen. Daarom zit het publiek niet op een tribune maar maken ze een theatrale tocht over familiegrond.” Melk is nog tot en met zondag 24 juli te zien op Boerderij Kerckeplaes.

Foto Wick Natzijl

Benschop – Melkveehouders Ad en Evelien Lekkerkerker wisten niet wat zij zagen toen deze maand de eerste drieling op hun bedrijf werd geboren. ”Mijn man is al meer dan 25 jaar melkveehouder, maar heeft dit nog nooit meegemaakt”, vertelt Evelien Lekkerkerker enthousiast. Het gaat om een koe die voor de derde keer heeft gekalfd. Voorlopig mogen de twee stierkalfjes en kuis nog even op het bedrijf aan de Benedeneind Zuidzijde 393 blijven, maar op termijn moeten de stierkalfjes het bedrijf weer verlaten.

Foto familie Lekkerkerker

Zoelen – Een hobbyteler stort een partij zomerappels in de fruitpers van Mobipers in Zoelen. Daarmee is het seizoen begonnen voor Rudolf Jan den Beer Poortugael. In het Gelderse Zoelen staat een nieuwe vaste perslijn. Vanaf half augustus gaat Den Beer Poortugael het land door met zijn mobiele pers.

Een relatie tussen de industriefruitprijs op de veiling en het volume sap is er niet. ”Telers besluiten sap te gaan verkopen van eigen oogst. Dan is de industriefruitprijs niet doorslaggevend.” Dezer dagen zijn het vooral particulieren. Dat is een vaste groep.  ”Er is weleens wat schommeling. Dan belt een particulier op om te zeggen dat zijn boom is omgevallen en hij niet meer komt.”

Klanten rekenen af naar het aantal liters sap. Voor kleine partijen zijn de kosten een euro per liter troebel, maar houdbaar sap.

Foto VidiPhoto

Marknesse – Op verschillende plaatsen in het land zijn inmiddels maisdoolhoven opengesteld. Na een moeizame start in het voorjaar is het gewas inmiddels hoog genoeg om de doolhofgangers te desoriënteren. Eén van de doolhoven ligt in Marknesse en wordt geëxploiteerd door Sander en José Daniëls-Kolk. In het midden van hun doolhof staat een vijf meter hoge uitkijktoren, die pas te bereiken is nadat alle hoeken van de doolhof zijn doorlopen. De doolhof in Marknesse opent zaterdag 23 juli om 9 uur de poorten.

Foto Tineke Hulzebos-van Dijk

Beheer
WP Admin