AlgemeenNieuws

‘Gengewas nodig tegen voedseltekort’

Des Moines – Landen in Afrika en Azië moeten meer investeren in landbouw, handelsbarrières wegnemen en ontwikkelingen op het gebied van biotechnologie zoals gengewassen omarmen om voedseltekorten te voorkomen.

Tot die conclusie komen onderzoekers van het Global Harvest Initiative (GHI) in een studie gesponsord door multinationals zoals Monsanto, John Deere en Dupont Pioneer.

Hoewel de agrarische productiviteit wereldwijd toeneemt, is intensivering nodig om de wereldbevolking, die naar verwachting stijgt tot 9 miljard mensen in 2050, te voeden, zegt Margaret Zeigler, directeur van het GHI.

De lobbygroep voor multinationals waarschuwt dat honger dreigt voor sub-Sahara Afrika als de landbouwopbrengst niet wordt opgeschroefd. Met de huidige groei van het productieniveau kan in 2030 slechts 30 procent van de monden in de regio worden gevoed.

Oost-Azië (vooral China) zal naast een hogere opbrengst van het land de markt moeten openstellen voor investeerders en meer agrarische producten moeten importeren om de vraag naar dierlijke proteïne bij te kunnen benen.

Een sleutelrol in de wereldvoedselvoorziening is volgens GHI weggelegd voor Latijns-Amerika, en Brazilië in het bijzonder. Het voedseloverschot in deze regio kan worden aangewend om tekorten op de Chinese markt aan te vullen.

De studie werd woensdag gepresenteerd tijdens de ‘Borlaug Dialogue’, een bijeenkomst over landbouw en voedselzekerheid in het Amerikaanse Des Moines. Het evenement is omstreden: volgens critici zijn bijeenkomst en rapport bedoeld om grote landbouwbedrijven zoals Monsanto en transgene gewassen te promoten.

Beheer
WP Admin