‘Genadeklap voor stikstoftool Aerius?’
Wij van WC Eend adviseren WC Eend. Dat is precies níét de uitkomst van een wetenschappelijke audit van het Centrum Milieukwaliteit van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Een externe commissie van hoogleraren en onderzoekers heeft – in opdracht van het RIVM zelf – de wetenschappelijke kwaliteit van het Centrum Milieukwaliteit getoetst. Stikstofrekentool Aerius wordt er specifiek uitgepikt, en de kritiek op het systeem is niet mals. De rekentool is weliswaar geschikt om trends te analyseren, maar kan als instrument beter niet worden gebruikt voor het verlenen van een vergunning. Daarvoor is er volgens de commissie te veel onzekerheid.
Kritiek uit onverdachte hoek
De kritiek is opvallend hard en eerlijk, en komt uit onverdachte hoek. Het RIVM heeft in de spiegel gekeken en ziet onvolkomenheden in een toch al sterk bekritiseerd systeem. Al past daarbij een kanttekening. De boerenkritiek zit ’m vooral in het politieke vervolgtraject van wel of geen vergunning na gebruik van de Aerius-tool. Het RIVM gaat juist niet over dat aspect.
Of de conclusies van de commissie op korte termijn veel aan de stikstofrekentool gaan veranderen, is de vraag. Feit is wel dat de tegenstanders van Aerius nieuwe munitie hebben gekregen om te schieten op een net iets te feilbaar systeem. Er is al jaren veel kritiek op het rekenmodel, en Aerius wordt vaak ook gezien als de ‘minst slechte’ optie die er op dit moment is.
Met de nieuwe kritiek uit eigen huis zal dat geluid niet verstommen. Het is de vraag wat er straks van Aerius overblijft. Het nieuwe kabinet gaf in het hoofdlijnenakkoord alvast een schot voor de boeg. De Aerius-calculator wordt ten behoeve van vergunningverlening vervangen. Tenminste, zodra er een juridisch houdbaar alternatief is. Tot die tijd zullen boeren het met een inmiddels flink kreupel paard moeten doen.
Jaja, ondeugdelijke rekenmodellen die in de wet zijn vastgelegd en waarop vergunningen en handhavingszaken keihard zijn beoordeeld; er blijft NIETS van over behalve dan een enorme berg ellende. In de PAS melders procedures is Aerius de kurk; deze bepaalt jouw stikstofpositie, bedenk daarbij de door de MOB aangevallen Overijsselse boer op 18 kilometer afstand en met een minimale overschrijding van de KRW volgens Arerius dan, natuurlijk is er in het echt niets aan de hand. Waar blijft rechtvaardigheid ????
We moeten gewoon terug naar het systeem van voor de PAS. Vergunning verlening op basis van emissie, en niet op depositie. Volgens mij is daar toentertijd ook al een motie ( van Elbert Dijkgraaf) over aangenomen.
Degene die een beetje ingelezen waren op het gebied van N, wisten dit natuurlijk al lang. Maar forse kritiek uit eigen gelederen had ik niet verwacht en pleit voor herziening van het beleid. Ook het onderzoek van Wouter de Heij over het gedrag van N-emissie geeft beleidsmakers munitie om het huidige systeem van vergunningverlening te veranderen.