Foto: Ruud Ploeg VarkensNieuws

Gelijk varkensaanbod met minder zeugenboeren

De sterke afname van het aantal zeugenhouders in Duitsland (- 44% sinds 2010, red) leidt er nog niet toe dat Duitse slachterijen minder varkens aan de haak krijgen. Dat schrijft belangenbehartiger ISN.

Volgens de ISN-ranglijst slachtte de top 10 het afgelopen jaar gezamenlijk 45,51 miljoen varkens. Dat is 2,3% meer dan in 2015.

In totaal zijn in Duitsland afgelopen jaar 59,35 miljoen varkens geslacht, een fractie minder dan in 2015. Dit betekent dat de grotere slachterijen meer varkens naar zich toe halen, ten koste van de kleintjes.

Slachterijen willen zich verzekeren van voldoende varkens op termijn, stelt belangenbehartiger ISN vast. De vrees is dat het Duitse verbod op het onverdoofd casteren van beerbiggen vanaf 1 januari 2019 leidt tot nog veel meer stoppende zeugenhouders.

Uit de ISN-cijfers blijkt dat marktleider Tönnies voor het eerst in zijn geschiedenis niet groeit in volume. Het aantal geslachte varkens en zeugen blijft in 2016 steken op 16,2 miljoen. Tönnies zoekt groei buiten Duitsland, met slachterijen in Spanje en op termijn in Rusland.

Nummer twee op de ISN-ranglijst is Vion. Het Nederlandse vleesbedrijf slachtte in 2016 8,87 miljoen varkens in Duitsland, + 1,3%. Vion wordt gevolgd door Westfleisch dat 8 miljoen varkens slachtte in 2016.

De ISN voorziet verder toenemende concurrentie op de Duitse varkensvleesmarkt. De export moet lucht geven. Meer slachterijen krijgen in 2017 een exportvergunning voor China, meldt de ISN.