Het Openbaar Ministerie gaat een aantal betrokkenen in de zaak van de doodgeschoten wolf in het Drentse Wapse niet vervolgen. - Foto: Canva AlgemeenNieuws

Gelderse wolf lijkt te worden gevoerd met frikandellen

In het gebied in Gelderland waar sinds enige tijd zeker één niet-schuwe wolf is gesignaleerd, zijn hamburgers en frikandellen gevonden. Dat zei gedeputeerde Harold Zoet (BBB) woensdag tijdens een vergadering van de Provinciale Staten in Arnhem. Hij deed deze uitspraak in een kort debat over het wegjagen van de wolf met een paintballgeweer, zoals de provincie wil. In het debat ging het over de vraag of niet-schuwe wolven hun angst voor mensen zijn verloren doordat ze zijn gevoerd.

In een deskundigenrapport over het gedrag van wolven die op de Hoge Veluwe rondlopen, staat dat meerdere wolven afwijkend gedrag vertonen. Zo mijden ze mensen niet altijd. Reden hiervoor kan zijn dat ze zijn gevoerd, zo staat in het rapport. Gedeputeerde Zoet lijkt dat woensdag te bevestigen.

Verjagen met paintballgeweer

Als een wolf de mens eenmaal in verband brengt met voedsel, gaat het dier mensen die met eten rondlopen mogelijk benaderen, zo staat in het rapport. Dat kan tot een gevaarlijke situatie voor mensen leiden.

Gelderland heeft onlangs, na advies van de deskundige, een vergunning afgegeven voor het verjagen van een niet-schuwe wolf met een paintballgeweer. De vergunning geldt voor een gebied aan de noordkant van de Veluwe, in de regio rond Ermelo. “Daar vertoont de wolvenroedel afwijkend gedrag”, legde de provincie uit. Het idee is dat de niet-schuwe wolven door een pijnprikkel weer angst krijgen voor de mens. De Faunabescherming vecht dit besluit aan bij de rechtbank. Woensdagmiddag vindt de zitting hierover plaats in de rechtbank in Arnhem.

Beheer
WP Admin