Geen uitstel voor Gecombineerde Opgave AlgemeenNieuws

Geen uitstel voor Gecombineerde Opgave

Er komt geen uitstel voor het invullen van de Gecombineerde opgave. Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Hoewel Eurocommissaris Phil Hogan lidstaten de mogelijkheid geeft om de aanvraagperiode voor de Europese subsidies te verlengen tot 15 juni, maakt Nederland hier geen gebruik van. De uiterste datum blijft 15 mei. “LTO heeft aangegeven dat ze voorstander van een snelle uitbetaling is en zich verder niet over verschillende opties wenst uit te spreken. Mede hierom geef ik prioriteit aan een zo vroeg mogelijke betaling van de steun. Daarom ben ik niet van plan om de aanvraagperiode te verlengen”, aldus Van Dam.

57 procent Gecombineerde opgaven ingediend

Op 10 mei hadden 37.000 boeren hun Gecombineerde Opgave ingediend. Dat is 57% van het totaal aantal dat ingediend moet worden. 28.000 bedrijven moeten de opgave uiterlijk 15 mei 2016 nog indienen.

Voor bedrijven waar er nog geen duidelijkheid is over de toewijzing van betalingsrechten over 2015 in verband met verhuur of verkoop, is er een relatief korte tijd om overdracht van betalingsrechten voor dit jaar te melden. Van Dam meldt dat deze bedrijven zich kunnen melden bij RVO.nl, waarbij de organisatie een maatwerkoplossing te bieden. Het gaat vooral om bedrijven die vorig jaar overdracht van rechten hebben vastgelegd via zogenoemde private overeenkomsten, bijvoorbeeld bij grondruil voor de teelt van bollen. Volgens RVO waren op 21 april aan alle aanvragers de rechten toegekend. Tot begin mei waren 578 bezwaren ingediend waarvan er 118 waren afgehandeld. “Landbouwers die bezwaar hebben gemaakt tegen de beslissing over het toekennen van de betalingsrechten kunnen in het bezwaarschrift aangeven dat zij de eventueel nog te ontvangen rechten willen overdragen”, aldus Van Dam.

Van Dam: alles betalen voor 1 februari kan niet

In reactie op de aangenomen motie van Jaco Geurts (CDA) dat alle betalingsrechten voor 1 februari uitbetaald moeten worden, reageert Van Dam dat dit niet kan vanwege controles op de vergroeningseisen die pas na 1 februari plaats kunnen vinden. Hij streeft er wel naar om de basispremie zo veel mogelijk in december en januari te betalen. De vergroenings-, jonge boeren- en graasdierpremies wil het ministerie zo snel als mogelijk is na januari uitkeren. Van Dam ziet mogelijkheden om de betaling te versnellen door controles te optimaliseren. Daarnaast zou vervroeging van de uiterste datum voor de Gecombineerde Opgave een mogelijkheid zijn, maar daar is de sector geen voorstander van.

Meer weten over de Gecombineerde Opgave? Lees meer en kijk het webinar terug

Beheer
WP Admin