Nieuwe V-knopers voor de Big Pack-grootpakpersen. - Foto en video: Krone. MechanisatieNieuws

Geen touwresten meer met nieuwe Krone V-knoper

Machinefabrikant Krone biedt vanaf de herfst van 2022 een nieuwe V-knoper aan voor de Big Pack-grootpakpersen. Deze zou geen touwresten meer achterlaten.

Krone uit het Duitse Spelle levert vanaf de herfst van 2022 de Big Pack-grootpakpersen met nieuwe V-knopers. Deze combineren volgens Krone de betrouwbaarheid van een dubbele knoper en het ontbreken van losse touwresten bij een enkele knoper. Nieuw zijn de open knoperbek in v-vorm en de nieuwe commandoschijf. Het mes op de afschraaphendel van de dubbele knoper is vervangen door een touw-uit-trekker. Dit is een mechaniek dat het touw min of meer lostrekt. Het mes zit nu vast op de touwhouder, strak voor de touwhouderschijf.

De knoperbek heeft een nieuwe v-vorm opening, die de knoop met lus makkelijk doorlaat.
De knoperbek heeft een nieuwe v-vorm opening, die de knoop met lus makkelijk doorlaat.

Werking knoper

De afloop van de sluitknoop is nagenoeg gelijk aan de huidige dubbele knoper (Deering-systeem). Het verschil: de touwhouderschijf draait, waardoor de touwstrengen door het vaste mes worden getrokken en afgesneden. Daarna vormt de afschraaphendel de touwknoop (de Deering-knoop) waarbij de touweinden door de knoperbek worden getrokken en de baal wordt vastknoopt.

Bij een nieuwe baal worden het boven- en ondertouw over de knoperbek gelegd. De knoperbek begint direct te draaien. De touweinden zitten vast in de touwhouder die door de afschraaphendel, met touw-uit-trekker, uit de touwhouder getrokken wordt. Hierdoor ontstaat een lusje voor de startknoop van de nieuwe baal. Door de open v-vorm van de knoperbek kan de knoop met lus gemakkelijk naar onderen weg.

De nieuwe V-knoper is met name geschikt voor hoge persdichtheden. De knoper is gebaseerd op de bestaande Big Pack-dubbele knopers en kan daardoor achteraf op oudere dubbele knoperpersen gemonteerd worden, met alle kanaalafmetingen.

De animatie van Krone maakt de werking van de V-knoper duidelijk.

Beheer
WP Admin