Wolf in een natuurgebied. - Foto: Adobe Stock AlgemeenCommentaar

‘Geen plek voor wolf buiten natuurgebied’

Voor de wolf is plek in een natuurgebied, misschien zelfs alleen op de Veluwe of in Oostvaardersplassen. Elders in Nederland is het dier een ongenode gast.

Vorige week was het een drachtige pony in een weiland in Schaarsbergen. Het dier was in de nek gebeten, opengereten en half opgegeten. In het Drentse Amen vielen 14 schapen ten prooi aan de wolf. Het roofdier sloeg al voor de vierde keer toe bij de schapenhouder. Aan de opsomming zijn moeiteloos voorbeelden toe te voegen. De organisatie van provincies BIJ12 verzamelt alle meldingen. Het lijstje is ellenlang.

Bescherming van de wolf

Omgang met de wolf is een ‘dilemma met veel emotie’, aldus kwalificeert Christianne van der Wal het debat over de wolf in Nederland. De Tweede Kamer riep de natuurminister vorige week nog op zich actief te blijven inzetten voor het beschermen van de wolf. De motie kreeg vooral steun vanuit de linkse hoek. De natuuurlobby is enthousiast over de terugkeer – na 120 jaar! – van de wolf in Nederland. Het dier staat aan de top van de voedselpiramide, en moet zieke en zwakke dieren uitselecteren.

Tot invulling van die rol van de wolf zal niemand problemen hebben. Echter het dier houdt zich niet aan die regel. De wolf grasduint in weilanden. En ook in het wensplaatje van natuurpark De Hoge Veluwe met moeflons past de wolf niet. Logisch dus dat de terugkeer veel weerstand oproept. Ook mensen zijn inmiddels bang, ondanks de geruststellende woorden van experts.

Lees ook: Wapenwedloop met de wolf in Drenthe

Interprovinciaal Wolvenplan

Volgens wolf-adepten moet we in Nederland eenvoudigweg weer wennen aan de wolf. Dat is echt te gemakkelijk. Het is taal uit de stadse natuurlobby. Op het platteland wordt de terugkeer anders beleefd. Niet alleen door veehouders, maar ook door de hondenbezitter, wandelaar, hardloper of mountainbiker. Van der Wal wil een ‘brede maatschappelijke dialoog’ die begin 2023 tot een Interprovinciaal Wolvenplan moet leiden.

Sorry Brussel. Nederland is geen Polen met uitgestrekte bossen

Eigenlijk is het simpel. Voor de wolf is plek in een natuurgebied, misschien zelfs alleen op de Veluwe of in Oostvaardersplassen. In het cultuurlandschap Nederland is het dier verder een ongenode gast. Sorry Brussel. Nederland is geen Polen met uitgestrekte bossen. Hier leven bijna 18 miljoen mensen op 41.500 vierkante kilometer. Amper 15% hiervan is bos of open natuur. De gebieden zijn doorgaans klein, en liggen verspreid. Faunabeheer kan prima zijn werk doen. Een wolf hebben we daar niet nodig. Voor wilde zwijnen hanteren we eenzelfde regime.

Vergoeding schade wolf buiten natuurgebied

En ja, om de ‘ongelukken’ van die wensnatuur op de vangen, is een ruimhartige vergoeding nodig. Voor de maatregelen om schade van de ongenode gast te voorkomen, en ook als het dier toch toeslaat. Helemaal los zullen we nooit meer van hem komen, vrees ik. Blijft het toch een beetje leren leven met wolf.

Reacties

Beheer
WP Admin