Foto: ANP PluimveeOpinie

‘Geen kippen meer in dorp door vossen’

Friesland en Drenthe gooien het roer om: de vos kan worden bejaagd.

Zoals de meeste gezinnen gebruiken ook wij eieren. In het weekend eentje bij het ontbijt, soms een gebakken ei, of verwerkt in maaltijden. Die eieren kopen we van onze SRV-man – ja, die komt nog in ons dorp – en een enkele keer koop ik ze langs de weg.

Eierdozen over

Dat leidt tot een stroom eierdozen. Tot voor kort gaven we die weg aan dorpsgenoten met kippen. Die dorpsgenoten eten meestal niet al hun eieren zelf op, ze zetten ze ook langs de weg en dan is verpakking nodig, eiderdozen dus. De vraag naar eierdozen is echter opgedroogd, de plank in de bijkeuken wordt alsmaar voller. De reden is dat niemand in het dorp nog kippen heeft. Ze zijn allemaal opgevreten door vossen, steenmarters en bunzings. In onze dorps-Whatsapp staan periodiek gruwelijke verhalen daarover. En ik kan u vertellen: gewone, oppassende burgers die zoiets overkomt, worden daar heel verdrietig en opstandig van. Volgens de specialisten zijn het tegenwoordig vooral de vossen die de kippen achterna zitten. Zou goed kunnen, toen we vorige week ’s avonds een blokje rondliepen stond er eentje bij Bart op de oprit. Oortjes rechtop. Een schitterend gezicht, maar ook de aankondiging van een volgende slachtpartij. Wij zijn onze kippen al jaren geleden kwijtgeraakt, waarschijnlijk aan een steenmarter, maar het kan ook een vos zijn geweest.

Kippenloos dorp

Net zo goed als ons dorp tegenwoordig kippenloos is, zijn de omliggende weilanden vogelloos. Ik geloof graag dat de optimalisatie van het graslandbeheer de weidevogel geen goed doet. Maar met het huidige leger van vossen in het buitengebied doet graslandbeheer er nauwelijks meer toe. Na jaren roepen, argumenteren en bewijzen begint dat zo langzamerhand ook door te dringen op de provinciehuizen. Zowel Friesland als Drenthe hebben recent gebieden aangewezen waar op de vos mag worden gejaagd. Er komt allerlei bureaucratie aan te pas, zoals het maken van afschotplannen en registratie, maar de kogel is door de vos, pardon, door de kerk. Mijn dorp ligt niet in zo’n vossenschietgebied, dus we blijven vast nog wel een poosje kippenloos.

Overlast door beschermde steenmarters

Misschien krijgen wij zelfs nu wel meer vossen, want beesten hebben doorgaans snel door waar het veilig is en waar niet. Maar het feit dat er eindelijk politiek en bestuurlijk oog is voor de rol van beschermde kippen- en vogeleters, is toch een hoopvol teken. Een volgende stap zou moeten zijn om ook de steenmarter van de lijst van beschermde dieren af te halen, zeker in de oostelijke helft van Nederland. Er zijn er, net als vossen, zo gruwelijk veel van, dat er geen enkele reden voor bescherming is. Ook steenmarters houden van weidevogels, en ook zij zijn bewoners van het platteland zeer tot last. De victorie begint in Drenthe en Friesland, maar er is nog een lange weg te gaan.

Beheer
WP Admin