<em>Foto: Fotostudio Wick Natzijl</em> MechanisatieOpinie

‘Geen kind op de trekker’

Ouders zijn vaak apetrots als hun 10-jarig kind al trekker­werk doet. Dat zal best, maar het is gevaarlijk en het mág niet, zo schrijft Boerderij-redacteur Margreet Welink.

Pas kreeg ik er weer een, een foto van een glunderend kind op een grote trekker. Er zat een stukje tekst bij waaruit bleek dat de ouders reuzetrots waren op hun tienjarige zoon, die niets liever deed dan zijn vader helpen op de boerderij. Koeien voeren, maar ook ploegen.
Ploegen? Een kind van tien? Was er sprake van een schrijffout aangaande de leeftijd? Nee, het kind bleek echt tien jaar en de ouders zagen er geen kwaad in. Hoezo te jong? Hun zoon kon prima ploegen. Grasmaaien kon hij trouwens ook. En schudden. Hij kon het niet alleen goed, hij deed het ook erg graag. Dus ja, ze zagen een bedrijfsopvolger in de dop en waren behoorlijk trots. Zelf zou ik vooral bang zijn.

Hun zoon van 10 kon prima ploegen. Grasmaaien kon hij ook. En schudden. De ouders waren behoorlijk trots. Zelf zou ik bang zijn.

Natuurlijk kun je ze niet klein houden. Op een keer zijn kinderen klaar met Lego en Playmobil. Hun ontwikkeling gaat door. Maar de volgende stap is niét de trekker. De gazonmaaier, oké, maar niet de 150 ronkende pk’s van papa.

Een tienjarige kan niet complexe situaties overzien

Ik weet dat ik mij met deze uiteenzetting de irritatie van sommige ouders op de hals haal. Waar bemoei ik me mee? Zij kennen hun kind het beste en hún kind kan het allemaal best en boerderijkinderen hebben veel meer verantwoordelijkheidsgevoel dan stadskinderen. Een kwestie van los durven laten en vertrouwen geven en: wat je geeft, krijg je ook terug.
Dat geloof ik ook wel, maar met grenzen. Een tienjarige is een kind dat vast al heel wat kan. Maar als puntje bij paaltje komt, is het niet in staat om complexe situaties te overzien. Laat staan ernaar te handelen.

Ik weet dat ik mij met deze uiteenzetting de irritatie van sommige ouders op de hals haal. Waar bemoei ik me mee? Zij kennen hun kind het beste en hún kind kan het allemaal best en boerderijkinderen hebben veel meer verantwoordelijkheidsgevoel dan stadskinderen.

Vanaf 15 mag kind zelfstandig op trekker, mét toezicht in de buurt

Waar de grens ligt? In elk geval bij de wet. Tot en met hun 12de mógen kinderen niet eens werken. Pas als ze 15 jaar zijn mogen ze zelfstandig aan de slag mits er voortdurend een toezichthouder in de buurt is.
Wat precies wel en niet onder werken valt, is hier en daar een grijs gebied. Maar als kinderen activiteiten doen op een bedrijf waarmee een inkomen wordt gegenereerd, dan valt dat onder werken. Zelfs als ze het werk vrijwillig doen en er niet voor betaald krijgen. Pas als ze 13 jaar zijn, mogen ze werken mits dit ‘lichte’ werkzaamheden zijn. Ook hier weer veel ruimte voor interpretatie want wat is ‘licht’ werk en wat ‘zwaar?’

Tillen en machines die snijden of klemmen

Duidelijk is wel wat niét mag. Kinderen mogen geen lasten tillen die zwaarder zijn dan 10 kilo. En: kinderen mogen niet in een omgeving zijn waar machines staan met snij-, knel-, plet-, elektrocutie-, brand- of valgevaar. Ik hoor de vervolgvraag al aankomen: wat is ‘in de omgeving’? Is dat twee meter? Drie? Tien? Dat staat niet exact omschreven, maar is dat een reden om de regels af te doen als ‘onzin?’ Dat lijkt mij niet. Ze zorgen voor bescherming en voor bewustwording. Een kind is een kind en een trekker of machine is geen speelgoed.
De betreffende foto hebben we overigens niet geplaatst.

Beheer
WP Admin