Foto: Mark Pasveer AlgemeenNieuws

Geen geld voor agrobedrijven bij aardbevingsschade

Nieuwe compensatieregeling aardbevingsschade niet voor agrarische bedrijven.

Alle eigenaren van huizen in het Groningse aardbevingsgebied kunnen waarschijnlijk vanaf volgend jaar aanspraak maken op een nieuwe regeling ter compensatie van de waardedaling van die woningen. Agrarische bedrijven vormen een uitzonderingscategorie. Hier adviseert de adviescommissie tot maatwerk, in lijn met de aanbevelingen van de agro-tafel. De onderhandelingen met deze agro-tafel lopen nog.

WOZ-waarde

De vergoeding voor huiseigenaren wordt gebaseerd op de waardedaling van de WOZ-waarde. Die varieert tussen de 2,4% van de WOZ-waarde in Oldambt tot 12,9% in Loppersum per november 2018. Gemiddeld over het gehele gebied is als het gevolg van aardbevingen door de gaswinning een waardedaling aan huizen geconstateerd van 4%. De hoogte van de compensatie zal per postcodegebied worden berekend. De definitieve compensatie hangt ook af van de peildatum die hiervoor wordt gekozen.

Alleen bij verkoop compensatie

De nieuwe compensatieregeling komt in plaats van de oude waarbij huiseigenaren alleen een vergoeding kunnen claimen bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) als ze hun huis verkopen, schrijft minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) aan de Tweede Kamer.
De kosten voor de schadevergoeding worden betaald door de NAM. Wiebes gaat er vanuit dat het tussen de € 1 en 1,5 miljard zal kosten.

Beheer
WP Admin