Bij de grote brand bij afvalverwerker AVR bij Rotterdam is vorige week dioxine vrijgekomen. Veehouders in Midden-Delfland, Maassluis en Vlaardingen krijgen het advies om hun vee binnen te houden. - Foto: ANP / MediaTV AlgemeenNieuws

Geen dioxine in melk bij andere bedrijven na brand AVR

Bij melkveehouders onder de rook van afvalverbranding Rijnmond AVR is geen verhoogd dioxinegehalte in de melk aangetroffen.

Bij één bedrijf was vorige week al een verhoogd dioxinegehalte in de melk aangetroffen, die melk is opgehaald en vernietigd. Bij de andere bedrijven voldoet de melk aan de norm, laat de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) weten. De melk van de bedrijven tussen Vlaardingen, Maassluis en Maasland wordt de komende tijd nog wel in de gaten gehouden, maar kan in principe gewoon worden verwerkt.

Op de bedrijven in het gebied waar een verhoogd dioxinegehalte in het gras is aangetroffen, is het gras in overleg met de gemeente inmiddels gemaaid en afgevoerd. Het gaat om enkele bedrijven. NZO-directeur Joep Rats is positief over de gang van zaken rondom het incident. Zodra bekend was dat er brand was en dat er mogelijk dioxine was vrijgekomen, is het traject in werking gezet om de veiligheid van de melk te garanderen. “Het is geruststellend dat het werkt.”

Bij de grote brand bij afvalverwerker AVR Rijnmond bij Rotterdam vorige week kwam dioxine vrij. Veehouders in Midden-Delfland, Maassluis en Vlaardingen kregen het advies om hun vee binnen te houden. Dit omdat er mogelijk dioxine op het grasland terecht was gekomen.

Eerder problemen

In het gebied speelden eerder grote problemen met dioxine afkomstig van onder meer de afvalverwerker uit Rijnmond. Bij deze Lickebaertaffaire bleek er een verhoogd gehalte aan dioxine in de melk en het vlees te zitten van dieren in het gebied. Jarenlang werd de melk van de bedrijven speciaal ontroomd, om zo de dioxine kwijt te raken. In 1994 werd het gebied schoon verklaard. AVR moest honderden miljoenen euro’s investeren om de uitstoot te verminderen.

Bron: GGD Rotterdam-Rijnmond
Beheer
WP Admin