Foto: ANP AlgemeenNieuws

Geen blaam waterschap bij wateroverlast Kockengen

Waterschap Stichtse Rijnlanden heeft geen fouten gemaakt eind juli 2014 bij hevige regen.

Tot dat oordeel komt de Rechtbank Midden-Nederland afgelopen week in een zaak die een aantal agrarische bedrijven tegen het waterschap had aangespannen. De boerenbedrijven zijn gevestigd in de omgeving van het Utrechtse Kockengen. Eind juli 2014 werd dat gebied getroffen door extreme wateroverlast.

Onzorgvuldig gehandeld

De bedrijven eisen een schadevergoeding omdat het waterschap in hun ogen onrechtmatig heeft gehandeld. Bij de inrichting van het gebied en bij het treffen van maatregelen zou het waterschap onzorgvuldig zijn geweest. Ook zou het bewust het risico hebben genomen dat ‘gebiedsvreemd’ water bemalingsgebied De Tol zou instromen.

De rechtbank is echter van mening dat de zorgplicht van het waterschap niet is geschonden, alle omstandigheden in aanmerking genomen en in het bijzonder de extreme hoeveelheid neerslag die in korte tijd is gevallen.

Niet alles voorkomen

Van het waterschap mag niet worden verwacht dat het alles moet voorkomen wat in theorie wellicht voorkomen had kunnen worden. Dat er zaken fout gaan onder druk van de extreme neerslaghoeveelheid betekent niet automatisch dat het waterschap onzorgvuldig heeft gehandeld.

Tot 3 augustus 2017 hebben de boeren de tijd om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechtbank.

Beheer
WP Admin