Foto: ANP AlgemeenNieuws

Geen begrenzing schadegebied Groningen

Het gebied waar de nieuwe schadevergoedingsregeling in verband met de aardbevingsschade in Groningen van kracht is, is niet geografisch begrensd. De schade-afwikkeling is op afstand gezet van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM).

Dat zijn de twee belangrijkste elementen van het schadeprotocol voor de aardbevingsschade in Groningen. Het protocol is woensdagmiddag 31 januari bekendgemaakt na bestuurlijk overleg tussen minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat, Gronings gedeputeerde Eelco Eikenaar en burgemeester Anno Wietze Hiemstra van Appingedam.

Er wordt een Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen ingesteld, die verantwoordelijk wordt voor de afwikkeling van de schade. Het Rijk betaalt en zal de schade zelf verhalen bij de NAM. Minister Wiebes zei bij de presentatie van het protocol dat dat zijn probleem is.

Wegvallen geografische begrenzing

Het wegvallen van de geografische begrenzing (contouren) is van belang voor onder meer boerenbedrijven in het buitengebied. Bewoners die buiten de contouren wonen maar wel schade hebben, kregen vorig jaar een tegoedbon van € 1.500 onder voorwaarde dat ze verder geen claims konden indienen. Die tegemoetkoming werd door de bewoners afgewezen.

In het schadeprotocol is onder meer vastgelegd dat specialisten de schade aan boerenbedrijven zullen beoordelen.

Beheer
WP Admin