Minister Henk Kamp. Foto: ANP AlgemeenNieuws

‘Gaswinning wordt teruggeschroefd’

De maximale gaswinning in Groningen wordt vanaf oktober verlaagd met 10%. Dat heeft minister Henk Kamp van Economische Zaken dinsdag 18 april aan de Tweede Kamer geschreven. De VVD-politicus volgt daarmee een advies van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) op.

“Gelet op de toename van het aantal aardbevingen in het gebied rond Loppersum en het naderen van de grenswaarde aldaar, zet ik de voorbereiding in gang om het productieplafond voor de gaswinning in Groningen ingaande het eerstvolgende gasjaar – dat gaat lopen vanaf 1 oktober 2017 – met 10% te verlagen”, schrijft Kamp.

Schade aan boerderijen

Het SodM adviseert het terugschroeven van de gaswinning. “Doe dat zo nodig in stappen”, zegt inspecteur-generaal Harry van der Meijden dinsdag. “En begin met 10%; een eerste stap naar 21,6 miljard kuub en bekijk hoe seismiciteit zich dan ontwikkelt. Bovendien moeten fluctuaties worden vermeden.”

De aardbevingen leveren schade op aan boerderijen en de bodem. Vorig jaar besloot een groep van twintig boeren uit Groningen de Mijnbouwwet uit 2003 aan te vechten. Hierin staat dat boeren verplicht zijn de winning van delfstoffen op hun grondgebied kosteloos toe te staan.

Beheer
WP Admin