Helma Vermuë (47) is de nieuwe voorzitter van de commissies Vrouw en Bedrijf van LTO en LTO Noord. Ze woont in Warmenhuizen (N.-H.) en heeft met haar man een melkveebedrijf. - Foto's: Koos Groenewold BoerenlevenInterview

‘Gas erop voor verder verbeteren positie van agrarische vrouwen’

Helma Vermuë volgt Willemien Koning op als voorzitter van de commissies Vrouw en Bedrijf van LTO en LTO Noord. Educatie is een van haar speerpunten.

Vrouwen hebben een ontzettend belangrijke rol in de agrarische sector, maar ze zijn lang niet altijd zichtbaar. Komende jaren gaat er veel veranderen in de landbouw, er is daarom alle reden om dat sluimerende vrouwelijke potentieel te mobiliseren, zegt Helma Vermuë. “Daarnaast zien we de laatste jaren steeds meer vrouwelijke opvolgers, dat is een hele positieve ontwikkeling.”

Ze vindt dat LTO een meer inclusieve organisatie moet worden, met meer vrouwelijke leden en meer vrouwen in de besturen. “Ik pleit voor een mix van mannen en vrouwen. Dat leidt onherroepelijk tot betere resultaten. Daar ga ik mij komende jaren voor inzetten.”

Lees verder onder de foto‘s.

De verhouding tussen werken op het bedrijf en besturen, zal door haar nieuwe functie vermoedelijk veranderen, denkt Helma.
De verhouding tussen werken op het bedrijf en besturen, zal door haar nieuwe functie vermoedelijk veranderen, denkt Helma.

Voorzitter commissie Vrouw en Bedrijf

Vermuë is op 1 januari voorzitter geworden van de commissie Vrouw en Bedrijf, zowel van LTO Nederland als van LTO Noord. Afgelopen jaren was ze vicevoorzitter van de commissie van LTO Noord. Ze volgt Willemien Koning op. “Willemien heeft het vliegwiel in beweging gebracht, samen met mijn medebestuurders ga ik een slinger geven aan dat vliegwiel. Het gas erop. Dat is nodig, want als het gaat om de juridische en fiscale positie van agrarische vrouwen bevindt Nederland zich in de Europese achterhoede.”

Ze gaat de Nederlandse agrarische vrouwen ook vertegenwoordigen in de Europese boerenbond Copa/Cogeca. “In een aantal andere landen is de positie van vrouwen beter geregeld. Daar kunnen wij zeker van leren.”

Vermuë heeft samen met haar man Ronnie een melkveebedrijf in het Noord-Hollandse Warmenhuizen. Twee maal per dag staat ze in de melkput. “Ik ervaar dat als een rustpunt in de dag. Daar borrelen ideeën op.”

Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid

Ze vindt het prachtig om als mede-ondernemer samen met haar man het

De verhouding tussen werken op het bedrijf en besturen, zal door haar nieuwe functie vermoedelijk veranderen, denkt Helma.
De verhouding tussen werken op het bedrijf en besturen, zal door haar nieuwe functie vermoedelijk veranderen, denkt Helma.

bedrijf te runnen. “Natuurlijk, ik heb mijn positie in het bedrijf goed geregeld. Maar ook voor ons geldt dat we iedere vijf jaar opnieuw moeten bekijken of alles nog klopt met de realiteit. Maatschapscontract, huwelijkse voorwaarden, testament, het is belangrijk om je als vrouw én man voor te bereiden op mogelijke, ingrijpende gebeurtenissen. Het gaat om veel meer dan alleen fiscale voordelen. Denk na over alle mogelijke risico’s en zorg dat je je positie goed regelt. Denk daarbij ook na over de continuïteit van het bedrijf. Een agrarisch notaris kan daarin adviseren. Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid, luidde de slogan toen ik jong was. Dat geldt nog steeds.”

Hebben de landelijke en regionale commissies Vrouw en Bedrijf anno 2022 nog bestaansrecht?

“Absoluut. Neem nou de regeling voor zwangerschapsverlof voor vrouwelijke ondernemers. Daar hebben vrouwen jarenlang voor gevochten, de regeling kwam er, maar verdween op een gegeven moment weer. Door inzet van Vrouw en Bedrijf en ook FNV-vrouw is de regeling weer terug. En terecht. Ook op fiscaal gebied is de positie van agrarische vrouwen nog niet op alle punten gelijk aan mannen. Daarnaast leidt de vraagstelling in de jaarlijkse landbouwtelling van het CBS tot onjuiste cijfers over de inzet van vrouwen. Om zulke kwesties op te lossen, moet je aan de bel trekken. Doen we trouwens al.”

Op welke punten is de positie van vrouwen verbeterd?

“Zulke punten zijn er zeker. Bijvoorbeeld de cursus Economische Vorming Agrarische Vrouwen. Was ook verdwenen en weer terug. Steeds meer vrouwen komen zelf niet van een agrarisch bedrijf. Dan is sprake van een kenniskloof tussen man en vrouw. Zo’n EVAV-cursus maakt de deelnemers wijzer en een betere gesprekspartner. Dat weet ik uit eigen ervaring met zo’n cursus.”

Waar gaat u aan trekken als voorzitter?

“Op het gebied en scholing en educatie kan en moet meer gebeuren en dat gaan we organiseren. Bijvoorbeeld met EVAV-verdiepingscursussen en webinars over allerlei aspecten van ondernemerschap. Daar komt mogelijk Europees geld voor. Aan ons de taak om daar slim gebruik van te maken.

Helma is thuis mede-ondernemer en heeft haar eigen positie goed geregeld.
Helma is thuis mede-ondernemer en heeft haar eigen positie goed geregeld.

Door corona komt e-learning in zwang. Dat biedt nieuwe kansen, zowel voor vrouwen die fulltime ondernemer zijn als voor vrouwen met een baan buitenshuis. Zij kunnen de cursus dan op hun eigen tijd volgen.

Ik ben ervan overtuigd dat ondernemersvaardigheden gestimuleerd worden door de juiste educatie. Deze komt voor al onze leden beschikbaar. De positionering en zichtbaarheid van vrouwen wordt hierdoor sterker.

Hopelijk ook in de LTO-organisatie. De landelijke en regionale commissies Vrouw en Bedrijf bevinden zich nu een beetje op een eiland. Mijn plan is om de banden met LTO te verstevigen, in alle geledingen van de organisatie. Je ziet nog steeds weinig vrouwen op vergaderingen. Dat is zonde. Er gaat veel kennis en ambitie verloren omdat vrouwen zich niet laten horen. Maar dan moeten ze ook lid worden. Op dit moment is slechts 10 tot 15% van de LTO-leden vrouw. Mijn speerpunt is om dat percentage fors omhoog te krijgen.”

Voortaan alleen maar vergaderen en niet meer melken?

“De verhouding tussen werk op ons bedrijf en besturen gaat vast veranderen. Daar weten we hier thuis wel een mouw aan te passen. Onze zonen Niek en Arjen doen ook al veel. Dat scheelt natuurlijk. Ik blijf zeker nog de nodige uren maken op ons bedrijf. Boven alles blijf ik ondernemer met passie voor ons gezinsbedrijf.”

Educatie wordt een speerpunt van Helma's voorzitterschap: 'Ik ben ervan overtuigd dat ondernemersvaardigheden gestimuleerd worden door de juiste educatie.'
Educatie wordt een speerpunt van Helma’s voorzitterschap: ‘Ik ben ervan overtuigd dat ondernemersvaardigheden gestimuleerd worden door de juiste educatie.’
Beheer
WP Admin