AlgemeenAchtergrond

Gas- en stroomprijs stijgen licht

De diesel- en olieprijs zijn deze week gedaald. Inkoopcollectief Farmers4all gaf deze week een dieselprijs af van €1,06 per liter bij een afname van 4.500 liter.

Dat is lager dan vorige week. Toen betaalden boeren €1,10 per liter bij een zelfde afname.

De verlaging van de dieselprijs is een gevolg van de dalende olieprijs.

De olieprijs schommelt tussen 105 en 107 dollar per vat Noordzeeolie (159 liter). Afgelopen week was de oliemarkt in evenwicht waardoor de schommelingen zeer beperkt waren. China maakte bekend dat de economische groei slechts 7 procent was, terwijl IMF de economische verwachting voor de wereldeconomie positief bijstelde.

De gas- en stroomprijs stegen daarentegen deze week licht. De grootste prijsstijging van gas vond plaats na de bekendmaking van het productieniveau van de Nederlandse gasvelden. Hierdoor steeg de contractprijs 2015 van €25,80 naar €26,60 per MWh. De prijs daalde echter weer met 40 cent naar €26,20 per MWh toen bleek dat de impact slechts beperkt was.

De dagmarkt noteerde deze week een gemiddelde prijs van €26,50 euro per MWh. Een lichte stijging als gevolg van het iets koudere weer. De dagmarkt wordt voornamelijk gestuurd door het weer. De verwachting is dat de dagmarktprijzen deze winter niet veel meer naar boven zullen bewegen, zegt marktanalist Remco Wiegmink van Nife Energieadvies.

Ook de elektraprijzen stegen deze week als gevolg van het iets koudere weer en het gebrek aan wind waardoor er minder productie was. De prijs voor kalenderblok 2015 is €44,20 per MWh. De lange termijnprijzen stegen door de hoge CO2-prijzen. Volgens Nuon stegen de CO2-prijzen de afgelopen week tien procent. Deze stijging komt door dat minder CO2-rechten op de markt worden gebracht. Ook de kolenprijzen stegen licht door productieproblemen bij kolenmijnen van Goldman Sachs in Colombia. Dit leidt tot minder aanbod van kolen waardoor de prijzen oplopen. Marktanalisten van Nuon verwachten dat de stroomprijs de komende week weer iets kan dalen.

Beheer
WP Admin