AlgemeenAchtergrond

Ganzen schieten: wie durft?

Russen verbazen zich over Nederland. Zoveel ganzen en niet schieten.

Vorig jaar schreef ik over onze partner bij het kalfsvleesproject in Tver dat hij zijn ogen uitkeek en het water in zijn mond liep van de hoeveelheid makke ganzen in Nederland. Helaas voor hem mocht hij ze toen niet schieten. Een schrale troost dat hij er in Rusland alsnog een schoot met een Nederlandse ring om.

Schieten mag nu wel

Afgelopen weekend was ik weer bij hem op bezoek. Ik vertelde hem dat er in Nederland van links tot rechts en van grootste dierenvriend tot grootste jager een breed gedragen akkoord is om 100.000 ganzen af te schieten. Vorig jaar had hij al gezien dat dat geen kwaad kon. Als ik hem toen zijn gang had laten gaan, was het begin er al geweest. Maar ja, het moest eerst zo uit de hand lopen dat de grootste dierenvriend en natuurbeschermer ook snapt dat het zo niet langer kan.

Toen ik hem vertelde dat het akkoord er was, maar dat de heren jagers zich nu hebben bedacht en het toch niet zo’n goed idee vinden om 100.000 ganzen af te schieten, snapte hij er helemaal niets meer van. “Nu mag het en dan doen ze het niet? Mag het dan toch niet?”

Russische jager durft wel

Ik heb hem proberen uit te leggen dat de heren jagers bang zijn voor hun imago. Nou, als ze niet durven, mogen ze Valery en zijn vrienden gerust bellen. Ze komen met alle plezier een handje helpen. Als zij in Rusland kunnen zeggen dat ze een paar honderd, of beter nog, een paar duizend ganzen afgeschoten hebben, zal dat hun imago alleen maar verbeteren. Daar kun je nog eens mee thuiskomen, zakken vol ganzen geschoten!

Het lijkt hem geweldig: ganzen die mooi blijven zitten. In Rusland zijn ganzen zwarte puntjes in de verte, want als je als jager het veld in gaat, zijn ze gevlogen voordat je fatsoenlijk hebt aangelegd. Maar in Nederland kun je rustig aanleggen en schieten. Hij ziet het helemaal zitten!

Beheer
WP Admin