Het totaalbedrag van ruim € 44 miljoen aan uitgekeerde faunaschade door ganzen was hoger dan in 2021. – Foto: Mark Pasveer AlgemeenNieuws

Ganzen veroorzaken meeste wildschade aan gewassen, wolf niet in top-tien

Ganzen veroorzaken nog steeds de meeste wildschade aan landbouwpercelen. In 2022 waren de vogels verantwoordelijk voor meer dan de helft van het totaalbedrag aan uitgekeerde faunaschade.

Grote groepen ganzen vreten in recordtempo een grasland kaal. Het totaalbedrag van ruim € 44 miljoen aan uitgekeerde wildschade door ganzen was hoger dan in 2021. Toen werd in totaal bijna € 37 miljoen aan schade vergoed. Dat meldt BIJ12, het bureau dat voor de provincies schadezaken afhandelt.

300 aanvragen wolvenschade

BIJ12 kreeg 300 aanvragen voor vergoeding van wolvenschade binnen. Dat was meer dan in 2021, zegt het bureau. Toch bedraagt de wolvenschade maar 0,5% van het totaalbedrag aan uitgekeerde faunaschade. Er is in totaal € 235.188 vergoed na een wolvenaanval. Daarmee komt de schade die wolven veroorzaken aan vee niet eens in de top 10 van de diersoorten die voor veel schade zorgen. In dat lijstje staan vier soorten ganzen, enkele andere vogels, de das en het wild zwijn.

De uitgekeerde schadebedragen zijn volgens BIJ12 niet alleen gestegen omdat er meer aanvragen waren, de prijs van gras steeg ook in 2022. Als ganzen een grasland kaalvreten, moet een boer vervangend voer voor zijn vee kopen. De kosten daarvan worden vergoed door de provincies. Friesland en Noord-Holland, waar veel brandganzen zitten, keerden de meeste schade uit. De minste schade is uitgekeerd in Flevoland, gevolgd door Noord-Brabant. Provincies vergoeden geen schade die wordt aangericht door dieren die niet van nature in Nederland thuishoren, zoals nijlganzen.

Lees ook: Boeren en jagers sceptisch over maatregelen tegen ganzenschade

Mede-auteurs: Mariska Vermaas en Jan Braakman

Beheer
WP Admin