Foto: ANP RundveeNieuws

FrieslandCampina zoekt leden die haver en soja willen telen

FrieslandCampina en Agrifrim starten in 2023 met een pilot met teelt van haver en soja. FrieslandCampina zoekt daarvoor leden-melkveehouders die ook aan akkerbouw willen doen.

Doel van de pilot is ervaring opdoen met de teelt en oogst van haver en soja, en met de verwerking van plantaardige producten, zo meldt FrieslandCampina in zijn nieuwsbrief.

Pilot met teelt van haver

Dit jaar vond op één bedrijf een kleinschalige pilot plaats met de teelt van haver. De nieuwe pilot start begin 2023 en loopt tot het einde van het jaar. FrieslandCampina zoekt ongeveer dertig leden, die naast de melkveetak ook aan akkerbouw willen doen.

Voor de teelt van haver kunnen leden uit heel het land zich aanmelden. Omdat soja nog een relatief nieuw gewas is in Nederland en de groeicondities het gunstigst zijn in het zuiden van het land, zoekt FrieslandCampina voor deze teelt leden in Zeeland, Brabant en Limburg.

Oogst verwerken in plantaardige zuivel

Doel is om de oogst te verwerken in plantaardige producten van FrieslandCampina. Daarbij wordt samen met de leden gekeken hoe de teelt bevalt, wat eventueel nodig is aan ondersteuning, hoe de logistiek verloop en of de uiteindelijke kwaliteit van de gewassen voldoet aan de eisen voor verwerking.

FrieslandCampina geeft aan dat deelnemers een marktconforme prijs betaald krijgen. Agrifirm start binnenkort met het werven van deelnemers aan de pilot.

Reacties

Beheer
WP Admin