RundveeNieuws

Friesland Vlees in hoger beroep in het ongelijk gesteld

Amsterdam – Dinsdag heeft het Gerechtshof van Amsterdam uitspraak gedaan in de zaak die slachterij Friesland Vlees had aangespannen tegen de Nederlandse Staat en het televisieprogramma TROS Radar.

Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerde uitspraak.

De slachterij eiste een schadevergoeding van 4,3 miljoen euro van de Nederlandse Staat en Radar. Friesland Vlees meende dat “zowel de uitzending van Buitenhof waarin toenmalige landbouwminister Verburg optrad als de uitzending van Radar onrechtmatig waren. Het Gerechtshof Amsterdam oordeelde, net als de rechtbank in 2009 al, echter anders.

In de uitzending van 6 april 2008 van het tv-programma Buitenhof liet minister Verburg weten permanente poortcontroles zou gaan invoeren bij Friesland Vlees. Op 7 april 2008 stelde het tv-programma Radar misstanden aan de kaak die plaatsvonden tijdens en na transport van ziek en zwak vee. Dat vee werd naar slachterij Friesland Vlees in Leeuwarden gebracht. Ook misstanden in de controle in de slachterij, waardoor er gevaar ontstond voor de voedselveiligheid, kwamen aan in het programma aan de orde.

Nadat in 2009 de rechtbank Amsterdam Radar en de Staat al in het gelijk had gesteld, wees gisteren het Hof het hoger beroep van Friesland Vlees af. Het Hof heeft bevestigd dat de uitzending van Radar journalistiek niet onrechtmatig was. De inhoud van de uitzending werd volgens het Hof voldoende ondersteunt door het destijds beschikbare feitenmateriaal. Daarnaast had de slachterij voldoende ruimte gekregen om een weerwoord te geven. Ook de uitspraken die minister Verburg in het televisieprogramma Buitenhof over controle op veetransporten deed zijn in de ogen van het Hof niet onrechtmatig.

Beheer
WP Admin