Het project Friese agrarische sector cyberproof helpt boeren met trainingen en IT-scans om hun digitale veiligheid te verbeteren, gericht op onder andere apps die ze dagelijks gebruiken. Foto: Herbert Wiggerman AlgemeenNieuws

Fries project cyberveiligheid boeren wint prijs

Het project ‘Friese agrarische sector cyberproof’ heeft een prijs gewonnen op het gebied van sociale veiligheid. Het gaat om de Hein Roethof Preventieprijs, uitgereikt door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

Het project richt zich op de agrarische sector, waar digitalisering van bedrijfsprocessen toeneemt. Door de digitalisering van de melk-, koel- en voersystemen neemt de kwetsbaarheid voor cyberaanvallen toe. “De gemiddelde boer heeft 25 tot 30 apps op zijn telefoon, maar de weerbaarheid tegen cybercrime laat bij boeren te wensen over”, zegt Nienke Hoeksma, directeur MKB Cyber Campus. Een effectieve aanpak van dit probleem vereist een specifieke branche-aanpak.

Het bekroonde project beoogt boeren bewuster te maken van de risico’s en de sector cybersafe te maken. LTO Noord, ROC-scholen en MKB Cyber Campus werken hierin samen.

Lees verder onder de foto

Winnaar Hein Roethof Preventieprijs ‘Friese agrarische sector cyberproof’. Foto: Herman Stöver

Voorbereid op een cyberdreiging

De landbouw is niet de enige sector met een cyberveiligheidsprobleem. Ongeveer een kwart van alle middelgrote en grote Nederlandse organisaties is onvoldoende voorbereid op een cyberdreiging, komt naar voren uit een onderzoek van Motivaction in opdracht van KPN, meldt ANP. IT-managers maken zich vooral zorgen over mogelijke diefstal van privacygevoelige gegevens. Ook zijn er zorgen over bedrijfsonderbrekingen, reputatieschade, financiële verliezen door omzetderving en diefstal van bedrijfsgevoelige informatie.

Motivaction ondervroeg 456 IT-verantwoordelijken uit verschillende sectoren voor dit onderzoek.