VarkensNieuws

Franse varkenssector krimpt gestaag

Rennes – De Franse varkenssector doet het slecht in vergelijking met omliggende landen. De Franse varkensvleesproductie daalde sinds de eeuwwisseling 7 procent en bedroeg afgelopen jaar 2,16 miljoen ton, op basis van karkasgewicht.

De Franse varkensstapel kromp in dezelfde periode 11,4 procent en zat afgelopen jaar op 13.3 miljoen dieren, waar van ruim 1 miljoen zeugen.

Wel groei in Duitsland en Spanje

Andere grote varkensvleesproducerende landen in Europa deden het veel beter. In Duitsland steeg de productie afgelopen 15 jaar 29 procent. In Spanje bedroeg de stijging 17 procent. De cijfers zijn van kennis- en adviesdienst IFIP, Institut du Porc.

Varkenshouders werken meer samen

Een ontwikkeling die de afgelopen 10 jaar groeit in Frankrijk is dat varkenshouders gaan samenwerken. Fransen hebben meestal gesloten bedrijven. Gemiddeld zo’n twee tot 6 boeren bouwen samen een nieuwe zeugenstal, maar blijven de biggen dier daar uit komen in hun eigen stallen mesten.

Vorig jaar telde Frankrijk 99 van deze collectieven, volgens cijfers van het IFIP. De collectieve vermeerderingsbedrijven telden gemiddeld 850 zeugen. Volgens ingewijden kunnen de collectieve kraamstallen qua productie mee met de top in Europa.

Lees een uitgebreide analyse van de Franse varkenssector in weekblad Boerderij van 13 oktober