Blonde d'Aquitaine-koeien in Frankrijk. Beschermingszone nabij Belgische grens ingesteld als reactie op de versnelde verspreiding van EHD in Frankrijk, te midden van zorgen over co-infectie met blauwtong. - Foto: Henk Riswick AlgemeenNieuws

‘Franse’ EHD verspreidt zich razendsnel richting België

EHD-epidemie in Frankrijk breidt uit naar het noorden. Beschermingszones naderen Belgische grens, terwijl dubbele virusinfectie met blauwtong complicaties veroorzaakt.

De epidemie van Epizootic haemorrhagic disease (EHD) in Frankrijk breidt zich snel uit naar het noorden richting België. Het virus maakt soms sprongen van meer dan 100 kilometer, waardoor de beschermingszones nu op minder dan 400 kilometer van de Belgische grens liggen.

Beschermingszone EHD richting grens België

Sinds Frankrijk op 21 september de eerste besmettingen bij de Spaanse grens meldde, is het aantal gevallen gestegen tot boven de 1.200. Een maand later rapporteert het ministerie van landbouw 3.527 besmette boerderijen. Deze liggen voornamelijk in het Zuidwesten, maar recent zijn er ook gevallen nabij Bordeaux, in de Vendée en rond Nantes. De beschermingszone rond Nantes reikt tot aan Caen, 400 kilometer van de Belgische grensplaats De Panne.

Sterftegraad EHD ‘hoger dan 1%’

Christine Gocianski, economisch analist bij het Franse veehouderij-instituut Idele, merkt op dat het virus nu soms meer dan 100 kilometer in één keer overbrugt. Uit Idele’s onderzoek blijkt dat EHD uiteenlopende symptomen bij runderen veroorzaakt. Besmette koeien kunnen een sterke daling in melkproductie ervaren, en herstel van de productiviteit is complex. Sommige koeien vertonen geen symptomen, terwijl anderen koorts, eetlustverlies, blaasjes of verlamming hebben. Idele vermoedt dat de sterftegraad hoger is dan de eerder gerapporteerde 1% van de besmette dieren.

Blauwtong verergert uitbraak; dubbele dreiging

De situatie wordt verder bemoeilijkt door de gelijktijdige uitbraak van blauwtong. Frankrijk heeft meer dan 1.500 gevallen van blauwtong serotype 8, en er is een nieuwe variant opgedoken. Web-agri.fr meldt dat Franse veehouders tegelijkertijd met twee bedreigingen moeten omgaan, wat uniek is in de wereld. Emmanuel Garin van de organisatie GFS France benadrukt de complexiteit voor veeartsen in het veld. Het onderscheiden van EHD en blauwtong is lastig omdat beide ziekten vergelijkbare symptomen vertonen.

Beheer
WP Admin