Foto: AFP AlgemeenNieuws

Franse boeren gaan ook in weekend door met acties

Franse veehouders zijn dit keer ook in het weekend doorgegaan met hun acties. Ze richten zich nu vooral op grote supermarkten die op zaterdag hun drukste dag beleven.

Premier Manuel Valls heeft de directie van de vier grootste winkelbedrijven maandag uitgenodigd voor overleg ‘om hen op hun verantwoordelijkheden te wijzen’.

In verschillende delen van Frankrijk hielden boeren zaterdag grote supermarkten aan de rand van de stad urenlang bezet. De meeste acties vonden plaats bij bekende Franse zaken als Leclerc en SuperU, maar hier en daar moest ook Lidl het ontgelden. In de meeste gevallen werd het winkelend publiek wel door een filter-blokkade toegelaten. De boeren zetten de winkelbedrijven onder druk om bij de lopende jaarlijkse onderhandelingen met hun leveranciers hogere inkoopprijzen toe te zeggen. Ook willen ze dat de winkels meer en waar mogelijk uitsluitend Frans product verkopen.

Overleg met grote supermarkten

Nadat eerdere financiële toezeggingen van minister Stéphane le Foll van landbouw de gemoederen niet tot bedaren hebben gebracht, probeert premier Valls nu zelf de boeren te kalmeren. Hij wil dat de grote supermarkten maandag bij hem komen om de situatie en vooral hun mogelijke rol in de crisis bij de veehouders te bespreken. Valls wordt niet alleen vergezeld door Le Foll, maar ook door minister Macron van economische zaken. Vijf van de grootste supermarkten hebben al toegezegd dat hun topman bij het overleg aanwezig zal zijn.

Beheer
WP Admin